Horticultorul.ro

mai 29 2019

Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum): ingrijire, inmultire

Familia: OLEACEAE

Denumire stiintifica: Jasminum nudiflorum

Denumire populara: Iasomia de iarna

Origine: este o planta originara din partea de Nord a Chinei.

Proprietati ornamentale: Iasomia de iarna este o planta perena de tip arbust, cu ramuri lungi, ce cresc din partea centrala a plantei, dand aspect de planta curgatoare, ce  ajunge la inaltimi de 1-2 m

Jasminum nudiflorum este cultivata la noi in tara ca planta decorativa plantata in container (Vezi fig.) sau direct in sol in: parcuri, spatii verzi, ronduri, etc.

Plantarea se poate face primavara sau toamna, cand solul nu este inghetat.

Pentru a avea o planta cu aspect curgator este necesara utilizarea unui sistem de sustinere, pe care aceasta sa se poata dezvolta. Daca se doreste ca Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum) sa fie o planta acoperitoare de sol, aceasta va creste natural si nu va necesita susținere.

Inflorirea la  Iasomia de iarna  (Jasminum nudiflorum) are loc la sfarsitul iernii si inceputul primaverii (februarie-martie). Florile apar inaintea frunzelor, au dimensiuni reduse (2 cm), forma stelata, formate din 6 petale, nu au miros, sunt de culoare galbena.

Frunzele la Iasomia de iarna sunt trilobate, opuse, lucioase, de culoare verde. Fiecare lob al frunzei are forma eliptica si lungimea de 2-3 cm.

Taierea plantelor de Iasomie de iarna se poate realiza dupa perioada de inflorire, cand se inlatura ramurile uscate si se scurteaza ramurile plantei, pentru a stimula viitoarea inflorire. Se recomanda ciupirea noilor ramuri, pe toata perioada verii, pentru a determina ramificarea plantei (indesirea).

Lumina reprezinta un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Jasminum nudiflorum, aceasta prefera spatiile luminoase sau semi-umbrite. Plantele de Iasomie de iarna pot tolera si spatiile umbrite, dar inflorirea acestora este serios afectata.

Udarea la Jasminum nudiflorum se realizeaza regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a determina exces de umiditate in sol.

Substratul (pamantul) pentru  Jasminum nudiflorum trebuie sa fie bine drenat, calcaros  si bogat in substante nutritive.

Inmultirea plantelor de Iasomia de iarna se face cu mare usurinta, lastarii acestora la contactul cu solul formeaza radacini noi si implicit o noua planta.

Fig. 1 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Fig. 2 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Fig. 3 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Fig. 4 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Fig. 5 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Fig. 6 Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.