Horticultorul.ro

dec. 27 2023

Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’: ingrijire, inmultire

Familia: AQUIFOLIACEAE

Denumire populara: Laur, Stejar de iarna

Denumire populara in alte limbi: European holly, Holly, Common holly, English holly,  Christmas holly

Denumire stiintifica: Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Proprietati ornamentale: Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ este o planta perena, cu cresteri compacte, ce poate ajunge la inaltimi de 1,5-3,5 m.

Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ este o varietate de Ilex foarte decorativa, cultivata adesea in parcuri sau gradini si folosita si ca planta traditionala in decorarea locuintelor cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.

Plantele de Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’   se pot cultiva si la container (ghiveci), iarna se pot tine in casa, in incaperi mai reci, verande, holuri reci, urmand ca primavara sa fie scoase afara.

Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ este o specie arbustiva uneori arborescenta, decorativa prin port, frunze, fructe, lastari, flori. Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza: solitar, in grupuri, gard viu tuns sau liber.

Cu ocazia sarbatorilor de iarna, ramurile cu frunze si fructe rosii se folosesc in arta buchetelor.

Datorita cresterilor anuale bune pe care le are, Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ poate fi  tuns, incurajand cresterile noi si stabind astfel forma dorita.

Frunzele  sunt persistente, alterne, scurt petiolate (codita scurta), ovate – ovat oblongi, spinos dintate, groase, pieloase, rigide, de culoare verde cu margini alb-crem, lucioase pe fata, de 3-7 cm lungime.

Florile sunt dioice sau poligame, albe, cu 4-5 petale, placut mirositoare si melifere (frecventate de albine).

Fructul este de culoare rosie la maturitate, 6-8 mm diametru (cu 4 seminte), este de tip drupa baciforma, globuloasa. Este un fruct decorativ (persista si iarna pe planta) ce ofera un contrast superb fata de frunzele verzi si zapada alba.

Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ este putin pretentios fata de sol (suporta si solurile lutoase), dar solurile fertile (bogate in humus) si reavene ofera conditii ideale pentru crestere.

Udarea la plantele de Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ se face folosind cantitati moderate de apa, acestea prezinta o rezistenta moderata la seceta, dar seceta excesiva il afecteaza.

Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ are nevoie de umiditate atmosferica ridicata, se recomanda evitarea plantarii lui  in spatii cu vant sau curenti de aer ce aduc uscaciunea.

Specie cu rezistenta moderata la ger, temperaturile sub – 24 °C afecteaza planta de Laur (Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’).

Lumina pentru Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’ este  un factor important pentru  o buna crestere, acesta prefera locurile semi-umbrite sau insorite.

Plantarea Laurului se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se vor utiliza numai plante cu balot (cu pamant pe radacini).

Inmultirea Laurului se realizeaza prin prin marcotaj realizat in luna octombrie, prin butasi sau prin altoire.

Fig. 1 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 2 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 3 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 4 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 5 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 6 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Fig. 7 Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ilex aquifolium ’Argentea Marginata’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii