Horticultorul.ro

dec. 31 2023

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’: ingrijire, inmultire

Familia: AQUIFOLIACEAE

Denumire populara: Laur, Stejar de iarna

Denumire populara in alte limbi: European holly, Holly, Common holly, English holly,  Christmas holly

Denumire stiintifica: Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’

Proprietati ornamentale: Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este o planta perena, cu cresteri lente, aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 1,5-7 m si o intindere de 1,5-4 m.

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este o varietate de Ilex foarte decorativa, cultivata adesea in parcuri sau gradini si folosita si ca planta traditionala in decorarea locuintelor cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.

Plantele de Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’  se pot cultiva si la container (ghiveci), iarna se pot tine in casa, in incaperi mai reci, verande, holuri reci, urmand ca primavara sa fie scoase afara.

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este o specie arbustiva uneori arborescenta, decorativa prin port, frunze, fructe, lastari, flori. Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza: solitar, in grupuri, gard viu tuns sau liber.

Cu ocazia sarbatorilor de iarna, ramurile cu frunze si fructe rosii se folosesc in arta buchetelor.

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este o planta care poate fi tunsa, incurajand astfel cresterile noi si stabind forma dorita.

Frunzele sunt persistente, alterne, scurt petiolate (codita scurta), eliptice, spinos dintate, groase, pieloase, rigide, de culoare verde inchis cu margini alb-crem, lucioase pe fata, de pana la 9 cm lungime.

Ramurile tinere de Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ sunt de culoare violet.

Florile sunt dioice sau poligame, albe, cu 4-5 petale, placut mirositoare si melifere (frecventate de albine), inflorirea poate avea loc la finalul primaverii.

Fructul este de culoare rosie la maturitate, 6-8 mm diametru (cu 4 seminte), este de tip drupa baciforma, globuloasa. Este un fruct decorativ (persista si iarna pe planta) ce ofera un contrast superb fata de frunzele verzi si zapada alba.

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este putin pretentios fata de sol (suporta si solurile lutoase), dar solurile fertile (bogate in humus) bine drenate si reavene, ofera conditii ideale pentru crestere.

Udarea la plantele de Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ se face folosind cantitati moderate de apa, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor, acestea prezinta o rezistenta moderata la seceta, dar seceta excesiva il poate afecta.

Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ necesita de umiditate atmosferica ridicata, se recomanda evitarea plantarii lui in spatii cu vant sau curenti de aer, care aduc uscaciunea.

Specie cu rezistenta moderata la ger, temperaturile sub – 23 °C afecteaza planta de Laur (Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’).

Lumina pentru Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ este un factor important pentru o buna crestere, acesta prefera locurile insorite sau semi-umbrite. Varietatile de Ilex variegat isi coloreaza mai bine frunzele in spatii insorite.

Plantarea Laurului se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se vor utiliza numai plante cu balot (cu pamant pe radacini).

Inmultirea la Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’ se realizeaza prin butasi.

Fig. 1 Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’

Fig. 2 Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’

Fig. 3 Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’

Fig. 4 Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ilex aquifolium ‘Handsworth New Silver’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii