Horticultorul.ro

sept. 15 2022

Mandevilla splendens: ingrijire

Familia: APOCYNACEAE

Demumire populara: Mandevilla stralucitoare

Denumire stiintifica: Mandevilla splendens

Origine: Mandevilla splendens este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale:  Mandevilla splendens este o planta perena cataratoare (agatatoare, urcatoare), cu crestere viguroasa ce poate ajunge la inaltimi de 3-4 m.

Mandevilla splendens este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece pe balcoane, terase sau direct in gradina (de primavara pana toamna).

Se recomanda dirijarea plantei pe spalieri din lemn sau sarma, cand plantele incep sa se catere. Daca se doreste un aspect de tufa, se recomanda taierea  ramurilor alungite, determinand astfel ramificarea acesteia in anul urmator.

Frunzele au forma ovala, eliptica sau rectangulara, lungime de 10-20 cm, aspect lucios si culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Mandevilla splendens are loc la sfarsitul primverii si vara.

Florile au aspect de trompeta cu lungimea de 8-9 cm si sunt colorate in roz aprins cu partea centrala de culoare crem-galbui.

Toamna tarziu, cand temperaturile incep sa scada, Mandevilla splendens trebuie introdusa in spatii  luminoase, acoperite, unde temperaturile sa nu scada sub 5-8°C.

Taierea plantelor de Mandevilla splendens se poate realiza toamna sau primavara devreme, stimuland astfel ramificarea plantelor in urmatoarea perioada de crestere.

Substratul (pamantul) pentru plantele de Mandevilla splendens se recomanda sa fie bine drenat, poros si cu o fertilitate moderata. Transplantarea la Mandevilla splendens se poate realiza primavara, odata la 2 ani.

Udarea trebuie sa se realizeze cu regularitate, folosind o cantitate moderata de apa, iar intre doua udari, trebuie lasat substratul sa se usuce la suprafata.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea  acestei plante. Mandevilla splendens trebuie amplasata in spatii unde poate primii intre 6-8 ore de soare pe zi (dimineata si dupa-amiaza). Se recomanda ca la orele pranzului  sa fie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea plantelor de Mandevilla splendens se poate realiza prin seminte si butasi.

Butasii (7-10 cm lungime) prelevati din varfurile ramurilor primavara (martie), se trateaza cu stimulatori de inradacinare (Atonik, Radistim), apoi se planteaza in ladite cu substart format din turba, perlit si nisip (parti egale).

Semintele se pot semana primavara, direct in gradina, cand temperaturile  ajung la 22-24°C.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) plantelor de Mandevilla splendens se poate realiza de 2 ori pe luna, folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli si Daunatori: Paduchii lanosi, Musculite albe, Acarieni, Diverse boli fungice

Fig. 1 Mandevilla stralucitoare (Mandevilla splendens)

Fig. 2 Mandevilla stralucitoare (Mandevilla splendens)

Fig. 3 Mandevilla stralucitoare (Mandevilla splendens)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mandevilla splendens: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii