Horticultorul.ro

dec. 21 2019

Picea glauca Conica: ingrijire, utilizare, intretinere, plantare

Familia: Pinaceae

Denumire populara: Picea glauca Conica

Denumire stiintifica: Picea glauca ‚Conica’  sin. Picea glauca  var. Albertina ‚Conica’

Origine:

Varietatea Picea glauca  var. Albertina ‚Conica’ (Picea glauca ‚Conica’) a fost descoperita in anul 1904, in localitatea Alberta din Canada de catre J. G. Jack si Alfred Rehder.

In tara noastra, Picea glauca ‚Conica’ se regaseste cultivata la ghiveci sau in parcuri si gradini, in zone de campie,  deal si munte.

Conditii de crestere:

Picea glauca ‚Conica’  vegeteaza pe soluri: fertile, reavene, bine drenate, bine aerisite. Plantele cultivate la ghiveci (container) se cultiva in substrat pentru rasinoase;

Picea glauca ‚Conica’  prefera in substrat/sol un  pH cu valori intre 5- 7;

Este o specie cu pretentii mijloci-ridicate fata de umiditatea solului, iar in perioada de vara este frecvent  afectat de seceta si uscaciune. Aceasta specie necesita obligatoriu instalarea unui sistem de irigare;

Este o specie rezistenta la inghet si  trece cu bine peste  ingheturile tarzii/ingheturi de primavara, intrucat mugurii acestei specii pornesc mai tarziu in vegetatie (cu cateva saptamani) comparativ cu cei ai molidului indigen (Picea abies);

Specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra;

Ingrijire:

La aceasta specie, daca este cultivata in ghiveci, putem înlocui treptat ghiveciul (pe masura ce planta creste), dar numai in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie).

Pentru cultura la container putem  utiliza ghicece de 60-90 litri.

Aceasta specie nu necesita taiere, dar se pot face taieri pentru a corecta forma coroanei (in special plantele cultivate la container). Taierea este limitata strict la cresterile anuale (lujeri/lăstari de 1 an);

In perioada de vegetatie plantele se fertilizeaza cu ingrasaminte pentru rasinoase.

Plantele necesita irigare astfel încât substratul/solul sa fie menținut in permanenta reavăn.

Plantarea se face utilizand plante cu pământ pe rădăcini (balot sau crescute in ghiveci)  in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe  perioada iernii  se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”). Distanta de plantare intre plante se recomanda sa nu fie mai mica de 1,5 metri.

Proprietati ornamentale:

  • Specie decorativa prin coroana conica si compacta, cu ramuri orizontale, ce pornesc de la baza (la nivelul solului).
  • Frunzele „acele” de Picea glauca ‚Conica’  sunt persistente, de 1,3 cm lungime, de culoare verde-deschis la inceputul sezonului de vegetatie, urmand sa vireze mai tarziu intr-un verde-albastrui, varful este ascutit;
  • Picea glauca ‚Conica’  fructifica rar.

Picea glauca ‚Conica’  se utilizeaza in scop ornamental, plantat:  solitar; in grupuri,  in rocarii,  in jardiniere, la ghiveci, pentru producerea de bonsai.

Picea glauca ‚Conica’   este o specie apreciata iarna, ca Pom de Craciun la Ghiveci. Utilizat ca pom de Craciun, molidul poate fi pastrat la container „ghiveci” in casa, pe o perioada de maximum 7 la o temperatura < 20 grade Celsius. Pastrarea pe o perioada mai lunga a plantelor de Picea glauca ‚Conica’   la ghiveci in locuinta poate conduce la uscarea plantei atunci cand va fi scoasa sau plantata in teren.

Dimensiuni:

Picea glauca ‚Conica’ este un arbust a carui inaltime ajunge la  1,3-2,5 m, cu diametrul plantei de 0,9-1,5 metri.

Dimensiunile maxime planta le atinge la cca. 20-40 ani de la plantare. In conditii optime, rata de crestere anuala in inaltime este de cca. 5-10 cm.

Inmultirea:

Picea glauca ‚Conica’ se inmulteste prin altoire in perioada de repaus vegetativ sau butasire utilizand butasi semi-lemnificati in perioada de vara.

Plantele de Picea glauca ‚Conica’, se obtin si se comercializeaza ca plante cu balot (plante cu pamant pe radacini) sau cel mai frecvent plante la ghiveci (Vezi fig.).

Fig. 1 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 2 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 3 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 4 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 5 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 6 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 7 Picea glauca ‘Conica’

Fig. 8 Picea glauca ‘Conica’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Picea glauca Conica: ingrijire, utilizare, intretinere, plantare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii