Horticultorul.ro

dec. 25 2019

Pinus pinea Silver Crest: ingrijire, plantare, Pom de Craciun

Familia: PINACEAE

Denumire populara: Pin de Piatra Italian, Pin Roman, Pin Umbrela

Denumire stiintifica: Pinus pinea ‚Silver Crest’

Originea:

Specie exotica de pin de origine Mediteraneeana (Sudul Europei, Asia Mica – Turcia).

In Romania, specia de pin –  Pinus pinea ‚Silver Crest’ este intalnita frecvent ca Pom de Craciun la Ghiveci, care dupa trecerea sarbatorilor urmeaza a fi plantat in gradini in zonele unde conditiile o permit.

Pinus pinea ‚Silver Crest’ poate fi cultivat in gradina in: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Bucuresti, Voluntari si in toate zonele tarii unde riscul de inghet este redus (ingheata la temperaturi mai scazute de: -10°C).

Conditii de crestere:

  • Pinus pinea ‚Silver Crest’ este arbore rasinos care nu suporta  gerul  (suporta temperaturi negative de pana la -10°C … -13 °C);
  • Pinus pinea ‚Silver Crest’  este o specie putin pretentioasa  fata de sol, dar vegeteaza bine pe soluri: fertile, reavene, bine drenate, bine aerisite;
  • Pinus pinea ‚Silver Crest’  prefera in substrat/sol un  pH cu valori intre 4,8 – 7,8;
  • Pinus pinea ‚Silver Crest’   are  temperament de lumina -prefera locurile insorite;
  • Pinus pinea ‚Silver Crest’   se poate cultiva in parcuri si gradini doar in zonele unde temperaturile negative din timpul iernii nu scad <  -13 °C.

Proprietatile  ornamentale:

Specie decorativa cu coroana in forma de umbrela sau ciuperca;

Frunzele / acele la Pinus pinea ‚Silver Crest’  sunt persistente, acele sunt de culoare verde sau verde-gri, iar plantele tinere au  ace de culoare verde-albastrui (sunt deosebit de decorative ca Pom de Craciun), lucioase, de 13 – 20 cm lungime, grupate cate doua;

Trunchiul este dezgolit de ramuri, iar scoarta crapata (ritidomul) este de culoare bruna-rosiatica;

Conurile sunt ovale-sferice, mari de 15 cm diametru, culoarea este maro la coacere (au nevoie de 3 ani pentru a ajunge la maturitate). Semintele sunt mari de culoare maro stralucitoare.

Ingrijire:

Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)  se planteaza: aliniamente stradale sau in parcuri; solitar sau in grupuri.

Se utilizeaza si ca pom de Craciun la ghiveci in locuinte cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Dimensiuni:

Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)  este un arbore ce atinge   inaltimi in general de cca. 12  metri cu diametrul coroanei de 8 metri.

Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)   se comercializeaza ca plante la container (ghiveci).

Plantarea la Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)    se face intr-o groapa in forma de cub (de dimensiuni adaptate inaltimii pomului si diametrului ghiveciului) utilizand plante cu pământ pe rădăcini (crescute in ghiveci)  in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe  perioada iernii,  se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”). Distanta intre plante se recomanda sa fie de minimum 8 metri.

Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)  este o specie apreciata iarna ca Brad-Pom de Craciun. Ca Pom de Craciun  poate fi pastrat la container „ghiveci” in casa pe o perioada de maximum 7 zile, într-o camera cu caloriferul oprit si o temperatura < 20°C, iar substratul ghiveciului se mentine permanent reavan. Pastrarea pe o perioada mai lunga a pomului de Craciun la ghiveci in locuinta, poate conduce la uscarea plantei atunci cand va fi scoasa si plantata in exterior/teren.

Inmultirea: Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea ‚Silver Crest’)  se inmulteste  prin seminte.

Fig. 1 Pinus pinea ‚Silver Crest’

Fig. 2 Pinus pinea ‚Silver Crest’

Fig. 3 Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea), ITALIA – Roma

Fig. 4 Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea), ITALIA – Roma

Fig. 5 Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea), ITALIA – Roma

Fig. 6 Pinul Umbrela Italian (Pinus pinea), ITALIA – Roma

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pinus pinea Silver Crest: ingrijire, plantare, Pom de Craciun

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii