oct. 05 2015

Plante cataratoare-agatatoare de gradina

5 plante cataratoare pentru gradinaPlantele agatatoare/caratatoare cuprind o multitudine de specii (anuale sau perene) ce infrumuseteaza aspectul gradinilor. Plantele cataratoare sunt intalnite in spatii insorite sau semiumbrite, cultivate direct in sol sau in containere.

1.  Clematis (Clematis x jackmanii) – Clematitele  sunt plante cataratoare perene ce pot ajunge la 4-4,5 m inaltime originare din China. Clematis are frunzele imparitenat compuse cu foliole mari si florile solitare sau grupate, colorate in alb, violet sau lila. Clematitele prefera solurile reavene, cu fertilitate buna si  spatiile luminoase sau semiumbrite. Curpenul de gradina se inmulteste prin butasi,  marcotaj serpuit sau prin altoire.

clematis-planta cataratoare

2. Trandafiri cataratori (Rosa multiflora, Rosa wichuraiana) – sunt plante urcatoare care din punct de vedere al infloririi lor se inpart in: trandafiri cu o singura inflorire si cei cu inflorire continua (remontanta). Inaltimea lor poate varia intre 2-5 m. Tulpinile lor sunt lungi, acoperite cu spini, frunzele colorate verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara. Florile sunt simple sau batute colorate in: alb, rosii, roz, ele apar in iunie-iulie (Rosa multiflora), august-septembrie (Rosa wichuraiana) sau tot timpul anului. Trandafirii cataratori prefera solurile bine drenate, reavene cu un pH neutru si spatiile luminoase. Inmultirea trandafirilor cataratori se face prin butasire sau prin altoire.

Trandafiri cataratori --25

3. Trompeta cataratoare (Campsis radicans) – este o planta cataratoare originara din America de Nord, ce poate ajunge  pana la 10 m inaltime.  Trompeta cataratoare are frunzele cu 9-11 foliole de culoarea verde, florile sunt grupate in cime, cu forma de trompeta, frumos colorate in rosu-portocaliu. Florile tin de vara pana toamna (iulie-septembrie). Campsis radicans  prefera solurile fertile, locurile insorite, este rezistenta la ger si se inmulteste prin: seminte, butasi de radacina, marcotaj sau prin despartirea tufei.

Campsis radicans--cataratoare

4. Floarea pasiunii (Passiflora caerulea) – este o liana cataratoare ce poate ajunge pana la inaltimea de 5 m. Floarea pasiunii are frunzele persistente, glabre, intregi, de culoare verde, iar  florile sunt solitare, de forma stelata, cu diametru de 6-8 cm, usor parfumate si colorate. In functe de specie florile sunt colorate diferit: Passiflora caerulea – florile sunt gri-verzui-albicios cu filamente purpurii, Passiflora subpeltata – florile sunt albe, Passiflora racemosa – florile sunt rosii. Inmultirea plantelor de Floarea pasiunii se face prin butasi. Fertilizarea la Passiflora se poate realiza folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori, utilizand tehnologiile de fertilizare de la YARA.

Passiflora caerulea-2222

5. Thunbergia (Thunbergia spp.)este o planta cu aspect catarator, ce ajunge la o inaltime de 3m. Thunbergia are frunzele sunt simple de culoare verde, florile apar vata -toamna, colorate in diferite culori (galben, portocaliu, albastru) in functe de specie. Thunbergia se cultiva pentru decorarea gradinilor, teraselor, jardinierelor. Inmultirea Thunbergiei se face prin seminte sau prin butasi, in functie de specie. Thunbergia alata (Vezi fig.) – florile sunt portocali cu baza de culoare neagra, Thunbergia grandiflora – florile sunt albastre cu baza de culoare alb-galbui, Thunbergia fragrans – florile sunt albe, Thunbergia gregorii – florile sunt portocalii. Fertilizarea la Thunbergia se poate realiza folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori, utilizand tehnologiile de fertilizare de la YARA.

thunbergia alata-planta cataratoare

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plante cataratoare-agatatoare de gradina

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii