ian. 10 2022
Coada soricelului roz – Achillea distans: ghid de ingrijire
Familia: ASTERACEAE, COMPOSITAE
Demumire populara: Coada soricelului roz
Denumire stiintifica: Achillea distans
Proprietati ornamentale Achillea distans este o planta erbacee perena, rizomatoasa, viguroasa, erecta, cu ramificatii in partea superioara, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm.
Tulpinile sunt erecte, rigide, cu peri, inaltimi pana la 60-80 cm.
Frunzele sunt inguste, divizate in sute de segmente (de unde si numele plantei „mii de frunze”), de culoare gri-verzui, cu un miros puternic.
Florile la Achillea distans apar la inceputul verii, dureaza pana toamna, sunt mici, in partea superioara a tulpinilor si colorate in nuante de roz.
Fructele sunt mici, de tip achena, asemanatoare cu cele de floarea soarelui.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, luto-nisipos, cu fertilitate moderata si cu pH slab acid – neutru – slab alcalin.
Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa nu fie umed, planta de Coada soricelului tolerand bine si perioadele de seceta. In perioadele calduroase udarea se poate face de 1-2 ori pe saptamana, iar in perioadele mai racoroase, udarea se face mai rar.
Lumina – Coada soricelului prefera spatiile insorite, ele avand nevoie de soare pentru o inflorire abundenta.
Inmultirea se face primavara prin seminte sau prin divizarea tufei (primavara devreme sau toamna). Semințele se seamănă in intervalul ianuarie-martie, in spatii protejate (sere, solarii, verande, balcoane incalzite), sau intre aprilie-iunie direct in sol, la 0,5 cm adancime. Rasadurile rezultate se vor planta in spatii deschide (gradini, parcuri) numai dupa ce riscul de inghet a trecut.
Divizarea plantei este folosita pentru a inmulti planta de Coada soricelului, sau pentru a revitaliza planta (la intervale de 2-3 ani).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca 1-2 ori pe an, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Boli : fainarea, rugina, etc.
Daunatori: afide – paduchi de frunze.

Fig. 1 Achillea distans

Fig. 2 Achillea distans

Fig. 3 Achillea distans

Fig. 4 Achillea distans

Fig. 5 Achillea distans
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Coada soricelului roz – Achillea distans: ghid de ingrijire