Horticultorul.ro

iul. 06 2019

Aechmea Blue Rain: ingrijire, inmultire

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Aechmea fendleri Blue Rain

Origine: Aechmea Blue Rain este o planta originara din America de Sud (Brazilia).

Proprietati ornamentale: Aechmea Blue Rain  este o planta epifita (creste pe alte plante), cu aspect de rozeta, cu un sistem radicular slab dezvoltat, ce poate ajunge la o inaltime de 50-60 cm.

Aechmea Blue rain  este o bromelie deosebita, decorativa prin flori, cultivata ca planta de apartament, datorita frumusetii florilor sale.

Frunzele la Aechmea Blue rain  sunt dure, lucioase, arcuite, de culoare verde, prezinta pe margine cu  dinti fini si ascutiti. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este  canalizata spre intreaga planta.

Florile de Aechmea Blue rain  apar la plantele adulte, acestea pot dura pana la cateva luni. Inflorescentele ajung la 40-50 cm inaltime, au culoare rosie, roz, violet sau alb-verzuie, in partea lor superioara apar florile de culoare albastru si alb, care contrasteaza perfect cu coloritul tulpinilor.

Fiecare planta de Aechmea Blue rain poate produce o singura inflorescenta, apoi planta va forma la baza lastari (plante) mici, care se vor dezvolta, urmand ca in anii urmatori sa infloreasca.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Ghiveciul pentru plantele de Aechmea Blue rain  se recomanda sa fie mai lat decat inalt, radacinile lor fiind de dimensiuni reduse.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, apa din rozeta sa fie golita.

Temperatura optima pentru Aechmea Blue rain  trebuie varieze intre 20-28°C, dar sa nu scada sub 15°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Aechmea Blue rain este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita ersurile pe frunze.

Inmultirea la Aechmea Blue rain  se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa inflorirea plantei. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori anul urmator.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        Culoarea bruna a frunzelor indica putrezirea radacinilor cauzat de exces de umiditate in sol;

–        Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilot frunzelor;

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Aechmea ‘Blue Rain’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aechmea Blue Rain: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii