iul. 06 2019

Aechmea fasciata: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Aechmea fasciata

Denumire populara: Planta urna, Planta Vaza de argint

Origine: Aechmea fasciata este o planta originara din America de Sud (Brazilia).

Proprietati ornamentale: Aechmea fasciata este o planta epifita (creste pe alte plante) de tip bromelie, cu aspect de rozeta, cu un sistem radicular slab dezvoltat, cu o crestere lenta, ce poate ajunge la o inaltime de 50-80 cm si o latime de 50-60 cm.

Aechmea fasciata este o bromelie decorativa prin frunze si flori, acesata fiind printre cele mai cultivate bromelii.

Frunzele la Aechmea fasciata sunt rigide, late, arcuite, lucioase, de culoare gri-verzui, cu pete transversal de culoare alb-cenusiu, cu dinti fini ascutiti pe margine. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorescenta (pedunculul floral) la Aechmea fasciata este mare, formata din frunze de culoare roz, din care in varf apar florile de culoare albastra.

Florile de Aechmea fasciata apar la plantele adulte (3-4 ani – o singura floare pentru fiecare rozeta), Florile (albastre) se pot observa in lunile mai-iunie, iar bracteile  (roz) dureaza pana toamna tarziu. (4-5 luni).

Fiecare planta de Aechmea fasciata poate produce o singura inflorescenta, apoi planta va forma la baza lastari, care se vor dezvolta, urmand ca in anii urmatori sa infloreasca.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Temperatura optima pentru Aechmea fasciata poate varia intre 20-28°C, dar nu trebuie sa scada sub 15°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Aechmea fasciata este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Aechmea fasciata se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        Culoarea bruna a frunzelor indica putrezirea radacinilor cauzat de exces de umiditate in sol;

–        Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilot frunzelor;

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Aechmea fasciata

Fig. 2 Aechmea fasciata

Fig. 3 Aechmea fasciata

Fig. 4  Aechmea fasciata

Fig. 5 Aechmea fasciata

Fig. 6  Aechmea fasciata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aechmea fasciata: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii