iul. 20 2019

Aechmea gamosepala: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Aechmea gamosepala

Origine: Aechmea gamosepala este o planta originara din Argentina si Brazilia.

Proprietati ornamentale: Aechmea fasciata este o planta semi-epifita (creste pe alte plante sau direct in sol), cu aspect de rozeta, un sistem radicular slab dezvoltat, cu crestere lenta, poate ajunge la o inaltime de 30-55 cm.

Aechmea gamosepala este o bromelie decorativa prin frunze si flori, cultivata in tara noastra ca planta de apartament.

Frunzele la Aechmea gamosepala sunt rigide, simple, arcuite, lucioase, lungi de circa 30 cm, si culoare verde. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Se recomanda inlaturarea/taierea frunzelor bazale uscate sau ofilite, pentru a incuraj aparitia de noi pui la baza plantelor.

Florile de Aechmea gamosepala apar la plantele adulte, fiecare planta de Aechmea gamosepala poate produce o singura inflorescenta, apoi planta va forma la baza lastari, care se vor dezvolta, urmand ca in anii urmatori sa devina plante mature si sa infloreasca. Florile sunt observate in partea superioara a tijei florale, in varful bracteelor. Bracteele sunt frumos colotare in roz, rosu sau maroniu, iar florile in mov sau albastru.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor au dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Temperatura optima pentru Aechmea gamosepala poate varia intre 20-28°C, iar cea minima -6°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa (in special vara).

Lumina optima pentru plantele de Aechmea gamosepala este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena). Aechmea gamosepala poate tolera soarele numai la orele diminetii sau dupa-amiaza.

Inmultirea la Aechmea gamosepala se realizeaza prin divizarea lastarilor bazali, ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Atentie !!!

–        Exces de umiditate in sol poate cauza patarea bruna a frunzelor, indicand putrezirea radacinilor;

–        Patarea galbena a frunzelor indica o arsura cauzata de soare;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilor frunzelor;

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli:

Daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Aechmea gamosepala

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aechmea gamosepala: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii