dec. 03 2022

Crinul Nilului – Agapanthus africanus:ingrijire, inmultire

Familia: AGAPANTHACEAE/AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crinul African, Crinul Nilului

Denumire stiintifica: Agapanthus africanus

Origine: Agapanthus africanus este o planta originara din partea sudica a Africii.

Proprietati ornamentale:  Crinul African este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de tufa deasa, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm si intinderi de 50-100 cm.

In tara noastra,  Agapanthus africanus  este cultivata ca planta de gradina decorativa prin port, frunze si flori, plantata direct in sol (aprilie-noiembrie) sau in containere, dar poate fi utilizata si ca floare taiata.

Pentru perioada sezonului rece, se recomanda amplasarea ghivecelor in spatii ferite de inghet.

Frunzele sunt groase, inguste, lungi (40 cm), arcuite, cu lungimi intre 10-35 cm si latimi de 1-2 cm de culoare verde.

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale inalte (20-60 cm inaltime), grupate in inflorescenta de tip umbela, cu pana la 50-100 flori. Florile au forma de trompeta, 6 petale, colorate in alb sau albastru.

Inflorirea la Crinul African are loc vara (iunie-iulie).

Substratul (solul) trebuie sa fie bine drenat, bogat in materie organica, cu umiditate moderata si un pH neutru.

Plantarea  bulbilor de Agapanthus africanus  se face la o adancime de 1,5 cm, intr-un substrat mentinut reavan si fertilizat cu ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Plantele de Agapanthus africanus  nu tolereaza transplantarile, acestea se pot diviza la intervale de 3-4 ani.

Udarea la Agapanthus africanus  in sezonul cald se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, evitand excesul de umiditate din substrat, care poate cauza putrezirea acestora. In timpul iernii, udarea se stopeaza, aceasta planta preferand substratul uscat.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea Crinului african. Acesta prefera spatiile luminoase, insorite, dar poate tolera si spatiile semiumbrite.

Odata cu venirea primului inghet, intrucat plantele de Agapanthus africanus nu tolereaza temperaturile scazute, se recomanda ca acestea sa fie amplasate in spatii unde temperatura sa varieze intre 10-15°C.

Inmultirea la Agapanthus africanus  se poate realiza prin seminte sau prin divizarea tufei (noile plante infloresc in al doilea an de cultura).

Semintele vor germina in 4-10 saptamani de la semanare, in substrat reavan si rasadnite amplasate in incaperi cu temperatura de 16-18°C.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza in perioada de crestere si inflorire  si se intrerupe in perioada de repaus. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte hidrosolubile sau cu eliberare lenta, pentru plantele decorative prin flori.

Fig. 1 Crinul Nilului (Agapanthus africanus)

Fig. 2 Crinul Nilului (Agapanthus africanus)

Fig. 3 Crinul Nilului (Agapanthus africanus)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul Nilului – Agapanthus africanus:ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii