Horticultorul.ro

mart. 28 2020

Agave parryi truncata: ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: ASPARAGACEAE

Demumire populara: Agava lui Parry, Agave de anghinare

Denumire stiintifica: Agave parryi truncata

Origine: Agave parryi truncata  este o planta originara  din Mexic.

Proprietati ornamentale: Agave parryi truncata este o planta suculenta perena, cu crestere lenta, in forma de rozeta simetrica ce ajunge la 50-60 cm inaltime si 50-80 cm latime.

Agave parryi truncata este cultivata la noi in tara ca planta la ghiveci, decorativa prin frunze.

Pe timpul iernii, ghivecele cu Agave parryi truncata se pot scoate afara, dar pe timpul iernii trebuie ampalsate in spatii  protejate ferite de inghet (verante, terase inchise, solarii calde, sere).

Frunzele sunt scurte, late, groase, suculente, de culoare gri-albastrui, cu tepi mici maroni, pe marginea frunzelor si unul mai mare in varf.

Florile apar doar la plantele mature (9-10 ani), fiecare planta inflorind o singura data. Florile apar in varful tulpinilor florale, de 4-5 m inaltime, grupate in inflorescente de culoare galbena sau portocalie. Planta mama va muri dupa inflorire, urmand ca la baza ei sa apara plante noi.

Substratul (pamantul)  pentru Agave parryi truncata trebuie sa fie format dintr-un amestec special pentru plante suculente sau cactusi, bine drenat si aerat, pentru a impiedica stagnarea apei la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea acestora.

Udarea la Agave parryi truncata se face regulat, la intevale mari de timp, lasand substratul sa se usuce in totalitate, dupa fiecare udare.

Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) se poate realiza folosind cantitati reduse de apa, la intervale mai mari de timp sau se poate  intrerupe total.

Lumina pentru Agave parryi truncata este foarte importanta. Vara trebuie amplasata in spatii deschise, insorite (unde razele soarelui ajung la plante cel putin 6 ore pe zi) sau cel mult semi-umbrite.

Inmultirea se realizeaza primava, prin separarea “puilor” aparuti la baza plantelor mature.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Agave parryi truncata se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna, in perioada de crestere.

Fig. 1 Agave parryi truncata

Fig. 2 Agave parryi truncata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Agave parryi truncata: ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii