Horticultorul.ro

nov. 28 2021

Ageratum houstonianum (Pufuleti): ingrijire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Ageratum, Floarea de matase, Pufuleti, Nurca albastra, Pensula Mexicana, Iarba albastra

Denumire stiintifica: Ageratum houstonianum

Origine: Ageratum houstonianum este o planta originara din America Centrala si America de Sud.

Proprietati ornamentale:  Ageratum houstonianum  este o planta erbacee anuala, ce poate ajunge la înălțimi de 50-60 cm si o întindere de 20-30 cm.

Ageratum houstonianum se cultiva la noi in tara ca planta anuala de gradina, decorativa prin flori plantata in ghivece sau direct in sol.

Frunzele sunt ovale, cordate (sub forma de inima), tomentoase (acoperite cu perisori moi), cu marginile usor dintate, de culoare verde.

Inflorirea la Ageratum houstonianum are loc de la inceputul verii pana toamna tarziu (iunie-noiembrie).

Florile apar in partea superioara a lastarilor, grupate in inflorescențe de tip umbela, cu petale multe si subtiri, asemanatoare unui puf, de culoare albastra, albastru-violet.

Pentru stimularea infloririi, se recomanda inlaturarea tuturor florilor uscate.

Substratul (solul) pentru Ageratum houstonianum trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata si un pH alcalin-neutru-slab acid.

Udarea se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada calda din an, intrucat radacinile sunt superficiale si pot fi afectate de uscaciune foarte repede. Excesul de umiditate la nivelul solului nu este tolerat de Ageratum houstonianum, acesta poate conduce la putrezirea radacinilor si a tulpinilor.

Ageratum houstonianum prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, pozitionarea in spatii cu lumina insuficienta inflenteaza negativ inflorirea.

Inmultirea la Ageratum houstonianum se poate realiza primavara prin seminte sau butasi (din lastari). Semintele se seamana primavara (februarie-martie – cu circa 10 saptamani inainte de plantare), in spatii incalzite, unde temperatura sa nu scada sub 15°C, urmand ca dupa ce noile plante sunt bine dezvoltate si temperaturile exterioare au crescut, sa se planteze la exterior.

Pentru inmultirea prin butasire,  lastarii laterali se pot detasa de plante la inceputul verii.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Ageratum houstonianum se realizeaza folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori, de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorie.

Fig. 1 Pufuleti (Ageratum houstonianum)

Fig. 2 Pufuleti (Ageratum houstonianum)

Fig. 3 Pufuleti (Ageratum houstonianum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ageratum houstonianum (Pufuleti): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii