dec. 26 2018

Alocasia sanderiana-Kris plant: ingrijire, inmultire

Familia: ARACEAE

Denumire stiintifica: Alocasia sanderiana

Denumire populara: Kris plant

Origine: este o planta originara din Filipine.

Proprietati ornamentale: Kris plant este o planta tropicala rizomatoasa perena, care poate ajunge la inaltimi de  60-80 cm in apartamente si 180-200 cm in mediul natural.

Alocasia sanderiana  este o planta decorativa prin frunze, cultivata ca planta ornamentala de apartament.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite  sau uscate de la baza plantei.

Frunzele sunt asemanatoare cu o sageata, au forma de inima (sau V), cu sinusul petiolar inchis, lobi adanci, stralucitoare (lucioase), subtiri si culoare verde. Frunzele ajung la lungimea de 25-35 cm si latimea de 15-20 cm.

 Kris plant are marginile frunzelor ondulate, asemanatoare cu pumnalul Kali (Kris) (pumnal filipinez de lupta), de unde si denumirea.

Florile la Alocasia sanderiana apar foarte rar la plantele cultivate in apartament. Inflorirea se produce vara, inflorescentele ajung la 12-15 cm lungime, fiind formate  dintr-un spadix  inconjurat de o spatula de culoare crem.

Temperatura optima  pentru Alocasia sanderiana poate varia intre 18-2°C ziua  si 15-16°C pe timpul noptii.

Substratul (pamantul) pentru Kris plant trebuie sa fie bine drenat, fara exces de umiditate (reavan, cu fertilitate moderata. Transplantarea se poate realiza la 2-3 ani, folosind un vas de dimenisuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea la se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Udarea in perioada sezonului cald se realizeaza de 2-3 ori pe saptaman, folosind cantitati mai mari de apa, iar pe timpul iernii, udarea se face foarte rar (cu cantitati mici de apa), sau chiar se stopeaza.

Se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze, daca  umiditatea atmosferica din incapere este foarte scazuta.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea plantelor de Alocasia sanderiana acestea prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare la orele amiezii.

Inmultirea la Alocasia sanderiana se face prin divizarea plantei (primavera – in momentul transplantarii).

Fertilizarea se realizeaza cu ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze. Fertilizare se efectueaza de doua ori pe luna  in perioada de crestere (primavara si vara) si se stopeaza in perioada de repaus.

Daunatori: Paduchi lanosi (Cosenile fainoase)Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

Fig. 1 Kris plant (Alocasia sanderiana)

Fig. 2 Kris plant (Alocasia sanderiana)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Alocasia sanderiana-Kris plant: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii