feb. 02 2019

Aloe humilis-Spider Aloe: ingrijire, inmultire, fertilizare

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe humilis

Denumire populara: Aloea paianjen, Spider Aloe, Aloea albastra pitica

Origine: este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, cu aspect de rozeta (toate frunzele cresc din centrul plantei), cu crestere lenta, care poate ajunge la inaltimi de 20 cm si o latime de 15-20 cm.

Aloe humilis este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament.

Frunzele sunt in numar de 20-30 pe fiecare rozeta, in forma de sabie (lanceolate), acuminate (varfurile sunt lungi si subtiri), suculente, dure, cu lungimea de 7-12 cm si latimea 1-1,8 cm, culoare verde-albastrui pal, putin concave, cu spini albi si pan ala 3 mm lungime.

Inflorirea la Aloea humilis are loc la sfarsitul iernii sau primavara.

Florile  apar in partea superioara a tijelor florale (15-20 tije pe planta) de circa 20-35 cm inaltime, grupate in inflorescenta de tip racem, cu forma tubulara, lungime de 4-5 cm si culoare rosu-somon.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe humilis. Aceasta necesita spatii luminoase pe timpul iernii si insorite vara, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Temperatura optima pentru Aloe humilis trebuie sa se incadreze intre 21-27°C, aceasta tolerand si temperaturi de 4-5°C. Pe perioada verii, plantele de Aloe humilis se pot amplasa in afara in spatii deschise.

Udarea la Aloea albastra pitica se face saptamanal, folosind cantitati moderate de apa in perioada de crestere si inforire, lasand intre doua udari substratul (in partea superioara ) sa se usuce. In sezonul rece, udarea se face foarte rar (o data pe luna), cu cantitati reduse de apa, sau chiar se stopeaza (daca plantele sunt amplasate in spatii racoroase).

Cea mai mare problema la plantele de Aloe este reprezentata de excesul de apa din substrat, care poate cauza putrezirea radacinilor si chiar moartea plantelor.

Substratul (pamantul) pentru Aloe humilis trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata si un pH  usor acid-neutru- slab – alcalin.

Transplantarea se poate realiza la 2-3 ani (primavara), folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si un substrat proaspat. In momentul transplantarii este nevoie de o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Ghivecele cu Aloea albastra pitica se pot pastra pe timpul iernii in spatii uscate si racoroase, unde temperatura trebuie sa nu scada sub 10 ºC.

Pentru a ajuta la inflorirea plantelor de Aloe humilis in urmatorul an (procesul de inductie florala -vernalizare), se recomanda ca pe timpul iernii plantele sa fie amplasate in spatii unde temperaturile variaza intre 7-10 ºC.

Fertilizarea se recomanda in perioada calda a anului, folosind ingrasaminte speciale pentru plante suculente si cactusi, in perioada rece se stopeaza.

Inmultirea la Aloe humilis se realizeaza prin separarea plantei.

Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor.

Fig 1 Aloea paianjen (Aloe humilis)

Fig 2 Aloea paianjen (Aloe humilis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe humilis-Spider Aloe: ingrijire, inmultire, fertilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii