Horticultorul.ro

mart. 14 2022

Aloe paradisicum sau Aloe Jurassic Dino: ingrijire

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe paradisicum

Denumire populara: Aloe Jurassic Dino

Origine: Aloe paradisicum este o planta originara din partea Sudica a Africii – Namibia.

Proprietati ornamentale: Aloe paradisicum este o planta suculenta  perena, cu aspect de rozeta (toate frunzele cresc din centrul plantei), cu inaltimi reduse, de 5-8 cm.

Aloe paradisicum este o planta decorativa prin frunze, cultivata ca planta de apartament.

Frunzele sunt elegante, suculente, dure, cu lungimea de 5-6 cm si latimea 2-3 cm, dispuse intr-o rozeta centrala, culoare verde inchis lucios, putin concave, cu pete neregulate de culoare alb-crem pe ambele pari ale frunzelor.

Inflorirea la Aloe paradisicum poate avea loc primavara.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea plantelor de Aloe paradisicum. Acestea necesita spatii luminoase, dar ferite de actiunea razelor de soare de la orele pranzului.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa in perioada de crestere, lasand intre doua udari substratul (in partea superioara ) sa se usuce. In sezonul rece, udarea se face foarte rar si cu cantitati reduse de apa, sau chiar se stopează (daca plantele sunt amplasate in spatii racoroase).

Cea mai mare problema la plantele de Aloe paradisicum este reprezentata de excesul de apa din substrat, care poate cauza putrezirea radacinilor si chiar moartea plantelor.

Substratul (pamantul) pentru Aloe paradisicum trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata si un pH  usor acid-neutru-alcalin.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si substrat proaspat. Se recomanda ca transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Ghivecele cu Aloe paradisicum se pot pastra pe timpul iernii in spatii uscate si racoroase, unde temperatura nu trebuie sa scada sub 10 ºC.

Pentru a ajuta la inflorirea plantelor de Aloe paradisicum in urmatorul an (procesul de inducție florala – vernalizare), se recomanda ca pe timpul iernii, plantele sa fie amplasate in spatii unde temperaturile variaza intre 7-10 ºC.

Inmultirea la Aloe paradisicum se realizeaza prin seminte (semanata le sfarsitul iernii), sau prin lastarii (primavara) aparuti la baza plantei. Lastarii se indeparteaza de planta mama si se vor planta intr-un al vas, unde vor inradacina, destul de rapid.

Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor.

Fig. 1 Aloe paradisicum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe paradisicum sau Aloe Jurassic Dino: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii