ian. 02 2019

Aloe peglerae-Caciula turcului: ingrijire, inmultire

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe peglerae

Denumire populara: Caciula turcului

Origine: este o planta originara din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, cu aspect de rozeta (toate frunzele cresc din centrul plantei), care poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Frunzele sunt carnoase, curbate spre interiorul plantei, de culoare gri-verzuie, cu spini de culoare alba la frunzele tinere si maronii la frunzele mature. Frunzele de Aloe peglerae prezinta spini si pe centrul partii interioare.

Inflorirea la Aloe peglerae are loc la sfarsitul toamnei.

Florile apar grupate pe tulpina florala, au forma tubulara si culoare portocalie.

Pentru a ajuta la inflorirea plantelor de Aloe peglerae in urmatorul an (procesul de inductie florala -vernalizare), se recomanda ca pe timpul iernii plantele sa fie amplasate in spatii unde temperaturile variaza intre 5-10 ºC.

Se recomanda inlaturarea tulpinii florare după trecerea tuturor florilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe peglerae. Aceasta necesita spatii luminoase, unde soarele sa poata ajunge cu usurinta la planta, la orele diminetii si dupa-amiezii.

Udarea la Aloe peglerae se face folosind cantitati moderate de apa in perioaa de crestere si inflorire, aplicata numai cand substratul este uscat.  In sezonul rece, udarea se stopeaza, iar plantele de Aloe peglerae se amplaseaza in spatii uscate.

Udarea excesiva a plantelor de Aloe peglerae conduce la putrezirea radacinilor, a plantelor si chiar la moartea acestora.

Substratul (pamantul) pentru Aloe peglerae trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu un pH de 6. Se recomanda pastrarea substratului uscat pe perioada de iarna.

Transplantarea se poate realiza la 1-2 ani (primavara), folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea), substrat proaspat. Se recomanda transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Inmultirea la Aloe peglerae se realizeaza prin seminte sau detasarea ‚puilor’ de planta mama.

Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor

Fig. 1 Aloe peglerae

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe peglerae-Caciula turcului: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii