dec. 28 2018

Aloe squarrosa: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe squarrosa, sin. Aloe concinna

Origine: este o planta originara NE Africii (Insula Socotra).

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, cu tulpina scurta, cu lungimea de 15-25 cm si grosimea de 8-10 cm.

Aloe squarrosa este o planta decorativa prin frunze, cultivata ca planta de apartament si in sere.

Frunzele sunt lanceolate, carnoase, de forma triunghiulara, lungimea de 5-8 cm si latimea de 2-3 cm, cu varful intors spre exteriorul plantei, culoare verde, cu pete alungite de culoare alb-crem, si marginile marcate de tepi de culoare alba, lungi de circa 3 mm si amplasati la o distanta de circa 5-6 cm unul fata de celalalt.

Florile  la Aloe squarrosa apar foarte rar la plantele cultivate. Inflorescențele sunt simple, iar florile de forma tubulara si culoare portocalie.

Lumina este un factor foarte important pentru creșterea plantelor de Aloe squarrosa, acestea necesitând soare din abundenta, dar accepta si spatii puțin umbrite.

Udarea la Aloe concinna  se face folosind cantitati moderate de apa in perioada de crestere lasand sa se usuce substratul intre doua udari. In sezonul rece, udarea se face foarte rar si cu cantitati reduse de apa, sau chiar se stopeaza, pentru a evita umiditatea prea mare la nivelul radacinilor.

Substratul (pamantul) pentru Aloe squarrosa trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata si pH neutru.

Transplantarea se poate realiza la 2-3 ani (primavara), folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si substrat proaspat. Se recomanda ca  transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor.

Inmultirea la Aloe concinna  se realizeaza prin seminte sau prin lastari. Lastarii se indeparteaza de planta mama si se vor planta intr-un al vas, unde vor inradacina, destul de rapid.

Fig. 1 Aloe squarrosa, floare

Fig. 2 Aloe squarrosa

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe squarrosa: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii