ian. 02 2019

Aloe vanbalenii-Aloe Van Balen: ingrijire, inmultire

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe vanbalenii

Denumire populara: Aloe Van Balen

Origine: este o planta originara din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, asemanatoare unei caracatite, fara tulpina, cu frunzele asezate sub forma de rozeta, ce ajunge la inaltimi de 50-90 cm si latimi de 90-110 cm. Este o Aloe mai diferita datorita lungimii frunzelor sale.

Aloe vanbalenii  este cultivata ca planta de apartament, decorativa pin frunze si flori.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza plantelor.

Frunzele sunt carnoase, lungi, rasucite spre exterior si incretite la varf, de culoare verde deschis la baza si rosiatice la varf, pe margine prezinta spini de culoare rosiatica.

Culoarea roie a frunzelor apare cand planta este cultivata sub directa actiune a razelor de soare si cu un substrat uscat. Frunzele de Aloe vanbalenii  au un miros placut de scortisoara.

Inflorirea la Aloe vanbalenii  are loc iarna sau primavara devreme.

Florile apar grupate pe tulpina florala (ajunge la 90-100 cm inaltime), au forma tubulara si culoare galben-portocaliu.

Se recomanda inlaturarea tulpinii florare dupa trecerea tuturor florilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe vanbalenii . Aceasta necesita spatii luminoase, unde soarele sa poata ajunge cu usurinta la planta si apatii semiumbrite. Actiunea soarelui asupra plantelor este cea care schimba culoarea frunzelor (plantele crescute la umbra prezinta frunzede culoare verde deschis, iar cele crescute la asoare, frunzele sunt rosiatice).

Udarea in sezonul de crestere se realizeaza cu regularitate folosind cantitati moderate de apa, iar in perioada de repaus, udarea se stopeaza, evitand astfel excesul de umiditate in substrat.

Udarea excesiva a plantelor de Aloe conduce la putrezirea radacinilor, a plantelor si chiar la moartea acestora.

Substratul (pamantul) pentru Aloe vanbalenii  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip si un pH intre 6-7.5. Se recomanda pastrarea substratului uscat in perioada de repaus.

Transplantarea se poate realiza dupa trecerea florilor, folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si substrat proaspat. Se recomanda transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Inmultirea la Aloe vanbalenii  se realizeaza prin seminte.

Fig. 1 Aloe vanbalenii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe vanbalenii-Aloe Van Balen: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii