Horticultorul.ro

dec. 28 2018

Aloe variegata: ingrijire, inmultire, floare, cultivare

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe variegata, Gonialoe variegata

Denumire populara: Aloea tigru

Origine: este o planta originara din partea Sudica a Africii – Namibia.

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, cu aspect de rozeta (toate frunzele cresc din centrul plantei), care poate ajunge la înălțimi de 20-40 cm si o lățime de 9-10 cm.

Aloe variegata este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament.

Frunzele sunt elegante,  in forma de sabie (lanceolate), suculente, dure, cu lungimea de 6-15 cm si latimea 2-5 cm, dispuse intr-o rozeta centrala inalta, culoare verde inchis lucios, putin concave, cu bordura alba si pete neregulate de culoare alb-crem pe ambele pari ale frunzelor.

Inflorirea la Aloe variegata are loc primavara.

Florile  sunt grupate in inflorescenta de tip racem, apar in varful tulpinilor florale lungi de circa 20-30 cm inaltime, au forma tubulara, lungime de 3-4 cm si culoare rosu-somon.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe variegata. Aceasta necesita spatii luminoase, unde soarele poate ajunge la plante doar dimineata si dupa-amiaza.

Udarea la Gonialoe variegata se face folosind cantitati moderate de apa in perioada de crestere si inforire, lasand intre doua udari substratul (in partea superioara ) sa se usuce. In sezonul rece, udarea se face foarte rar si cu cantitati reduse de apa, sau chiar se stopează (daca plantele sunt amplasate in spatii racoroase).

Cea mai mare problema la plantele de Aloe variegata este reprezentata de excesul de apa din substrat, care poate cauza putrezirea radacinilor si chiar moartea plantelor.

Substratul (pamantul) pentru Aloe variegata trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata si un pH ce variaza de la usor acid-neutru-alcalin.

Transplantarea se poate realiza la 2-3 ani (primavara), folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea), substrat proaspat. Se recomanda transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Ghivecele cu Aloea tigru se pot pastra pe timpul iernii in spatii uscate si racoroase, unde temperatura trebuie sa nu scada sub 10 ºC.

Pentru a ajuta la inflorirea plantelor de Aloe variegata in urmatorul an (procesul de inducție florala – vernalizare), se recomanda ca pe timpul iernii plantele sa fie amplasate in spatii unde temperaturile variaza intre 7-10 ºC.

Inmultirea la Gonialoe variegata  se realizeaza prin seminte (semanata le sfarsitul iernii), sau prin lastari (primavara) de la baza plantei. Lastarii se indeparteaza de planta mama si se vor planta intr-un al vas, unde vor inradacina, destul de rapid.

Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor.

Fig. 1 Aloe tigru (Aloe variegata)

Fig. 2 Aloe tigru (Aloe variegata)

Fig. 3 Aloe variegata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe variegata: ingrijire, inmultire, floare, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii