iun. 11 2020

Crinul de martie- Amaryllis belladonna Pink: ingrijire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin belladonna, Crin de martie, Crinul surpriza

Denumire stiintifica: Amaryllis belladonna Pink, Amaryllis rosea,  Brunsvigia rosea

Origine: Crinul belladonna este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: este o specie de planta perena cu bulbi, tulpini erecte, de culoare verde-violet si inaltimi de 30-60 cm.

Amaryllis belladonna Pink  este cultivata ca planta de apartament sau de gradina, decorativa prin flori, plantata in ghivece sau direct in sol. Pentru plantele cultivate direct in sol, plantarea bulbilor se poate face in grupuri de cate trei sau mai multi.

Florile de Amaryllis belladonna Pink  sale sunt adesea folosite si ca flori taiate.

Frunzele apar dupa trecerea florilor, sunt lineare, inguste, cu lungimi de pana la 30-40 cm, de culoare verde.

Inflorirea la Crinul belladonna are loc la sfarsitul verii si toamna (septembrie-octombrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale (40-50 cm inaltime), inainte de aparitia frunzelor, fiecare tija poate avea 2-12 flori, in forma de palnie, lungi de pana la 8-10 cm, colorate in nuante de roz sau alb.

Se recomanda indepartarea tijelor florale si a florilor uscate de Amaryllis belladonna Pink ajutand astfel la dezvoltarea bulbilor.

Substratul pentru Amaryllis belladonna Pink trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si pH neutru. Substratul poate fi format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei.

Plantarea bulbilor de Amaryllis belladonna Pink se realizeaza primavara (martie-aprilie), intr-un substrat reavan, lasand o treime din bulbi afara, deasupra solului,  dupa 7-8 saptamani, plantele vor inflori.

Udarea este esentiala in perioada de crestere si inflorire, aceasta se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, dar fara a crea exces de umiditate. Odata cu venirea iernii, udarea se reduce sau chiar se stopeaza, si se va relua primavara. Plantele de Amaryllis belladonna Pink tolereaza si perioade de seceta.

Amaryllis belladonna Pink este sensibil la temperaturi scazute, astfel, plantele cultivate in gradini sau balcoane, trebuie aduse in spatii adapostite pe timpul iernii, unde temperaturile pot fi mai scazute, dar niciodata negative.

Lumina este factorul principal care ajuta la inflorirea plantelor de Amaryllis belladonna Pink. Acestea prefera spatiile luminoase, insorite sau semi umbrite.

Inmultirea plantelor de Amaryllis belladonna Pink se realizeaza numai vegetativ, prin divizarea bulbilor in perioada de repaus.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crinul belladonna se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Fig. 1 Crinul surpriza (Amaryllis belladonna Pink), Irlanda – Dublin

Fig. 2 Crinul surpriza (Amaryllis belladonna Pink), Irlanda – Dublin

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul de martie- Amaryllis belladonna Pink: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii