Horticultorul.ro

dec. 02 2023

Amaryllis Dutch ‘Naranja’: ingrijire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin de  camera

Denumire stiintifica: Amaryllis Dutch ‘Naranja’

Amaryllis Dutch ‘Naranja’ este varietaate de crin cu flori impresionante.

Proprietati ornamentale: este o planta erbacee, cu bulbi, ce poate ajunge la inaltimi de 60-70 cm.

Amaryllis Dutch ‘Naranja’ este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori, care pe timpul verii poate fi pozitionata si afara (gradini, terase, balcoane)  in ghivece, containere. Aceasta este adesea cultivata si pentru flori taiate.

Frunzele sunt lineare, carnoase, lucioase, de culoare verde.

Inflorire la Amaryllis Dutch ‘Naranja’ poate avea loc din noiembrie pana in mai (7-10 saptamani).

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (fistuloase – cilindrice), grupate cate 4 sau mai multe, au dimensiuni mari, 20-25 cm diametrul, pedunculate, de culoare rosu corai.

Florile de Amaryllis Dutch ‘Naranja’ rezista pe planta mai mult timp, circa 10-14 zile, dupa care se usuca si trebuie indepartate si florile si tija florala.

Dupa trecerea florilor, plantele de Amaryllis Dutch ‘Naranja’ necesita o perioada de repaus (septembrie-noiembrie) de 4-8 saptamani, aceasta fiind necesara pentru un nou val de inflorire. In aceasta perioada, frunzele se usuca si trebuie indepartate de planta, in ghivece ramanand doar cu bulbii. Vasele de cultura cu bulbii se vor amplasa in incaperi intunecate, unde temperatura nu scade sub 7-8°C. Dupa circa 7-8 saptamani, acestea se readuc in camere luminoase si incalzite, din ele vor aparea noile tije florale. Din fiecare bulb cresc cate 3 tije floarale, fiecare tija cu cate 4 sau mai multe flori.

Transplatarea bulbilor se poate realiza la intervale de doi ani. Bulbii de Amaryllis Dutch ‘Naranja’ se pot scoate din pamant si se pot pastra in spatii aerisite, timp cateva saptamani, pana la plantarea lor viitoare.

Substratul pentru Amaryllis Dutch ‘Naranja’ trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata  si un pH neutru. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei la nivelul radacinilor.

Inainte de plantare, bulbii se vor inmuia in apa calduta pentru cateva ore. Plantarea bulbilor se realizeaza intr-un substrat reavan, la o adancime optima, astfel incat varfurile lor sa fie iesite deasupra substratului. Ghiveciul cu bulbii plantati se amplaseaza in spatii cu temperaturi de 20-22°C.

Udarea se face cu regularitate, in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati suficiente de apa, evitand excesul de apa din substrat.

Lumina este un factor important, care ajuta la inflorirea acestora. Amaryllis Dutch ‘Naranja’ prefera spatiile luminoase semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare de la orele amiezii.

Inmultirea plantelor de Amaryllis Dutch ‘Naranja’ se realizeaza prin despartirea bulbilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Amaryllis Dutch ‘Naranja’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si se intrerupe in perioada de repaus, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Daunatori: paduchi testosi (falsi tetosi), etc.

Fig. 1 Amaryllis Dutch ‘Naranja’

Fig. 2 Amaryllis Dutch ‘Naranja’

Fig. 3 Amaryllis Dutch ‘Naranja’

Fig. 4 Amaryllis Dutch ‘Naranja’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Amaryllis Dutch ‘Naranja’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii