Horticultorul.ro

ian. 07 2022

Asplenium nidus: ingrijire

Familia: ASPLENIACEAE

Denumire stiintifica: Asplenium nidus

Denumire populara: Feriga cuib de pasari

Origine: este o planta originara din zona tropicala a Asiei, estul Australiei, partea estica a Africii.

Proprietati ornamentale: Asplenium nidus este o planta perena, cu frunzele dispuse sub forma de rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 90-110  cm si o intindere de 60-80 cm.

Asplenium nidus este cultivata ca planta ornamentala de apartament, decorativa prin frunze, cultivata pentru frumusetea ei, dar si pentru efectul ei de a purifica aerul din incaperi.

Se recomanda amplasarea ghivecelor langa ferestrele cu expozitie nordica unde lumina este mai redusa (indirecta) si temperatura mai scazuta.

Frunzele sunt simple, lungi (50-100 cm), late de 15-20 cm, orientate in sus sau spre exterior, in forma de curea, lucioase, de culoare verde deschis, cu marginile ondulate, cu nervura centrala neagra, pozitionate circular, ca un cuib de pasari, de unde si numele plantei de ‘Feriga cuib de pasari’.

Temperatura optima  pentru Feriga cuib de pasari poate varia intre 18-25°C, dar nu trebuie sa scada sub 10°C.

Substratul (pamantul) pentru Feriga cuib de pasari trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata, pH intre 5.5-6.5, format dintr-un amestec de turba si perlit (2:1).

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 1-2 ani, folosind un vas de dimenisuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea la Feriga cuib de pasari se realizeaza regulat (in perioada de crestere), folosind cantitati suficiente de apa pentru a mentine substratul reavan, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor. Pentru a evita excesul de umiditate din sol, se recomanda verificarea substratului la suprafata, inainte de fiecare udare. Pentru sezonul rece, cantitatea de apa folosita se reduce si se maresc intervalele de udare.

Daca umiditatea atmosferica este scazuta, se poate pulveriza apa pe frunzele plantelor.

Lumina indirect este preferata de catre plantele de Feriga cuib de pasari, se recomanda ferirea lor de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri.

Fertilizarea se realizeaza folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze, de 1-2 ori pe luna,  in perioada de crestere (primavara si vara) si se stopeaza in perioada de repaus.

Daunatori: Paduchi lanosi (Cosenile fainoase), Paduchi testosiPaianjenii rosii.

Fig. 1 Asplenium nidus

Fig. 2 Asplenium nidus

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Asplenium nidus: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii