Horticultorul.ro

apr. 05 2020

Aster dumosus “Pink topaz”: ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Denumire populara: Steluta (in limba greaca „aster”, inseamna „stea”.), Ochiul Boului pitic, Michelmas Daisy

Denumire stiintifica: Aster dumosus “Pink topaz”

Origine: Aster dumosus “Pink topaz” este originara din America de Nord.

Proprietati ornamentale: Michelmas Daisy este o planta rizomatoasa, perena, cu aspect de tufa compacta, ramificata, cu inaltimi ce pot varia intre 45-60 cm.

Este cultivata adesea ca planta de gradina, plantata direct in sol sau in ghivece, florile sale fiind folosite si ca flori taiate

Frunzele sunt intregi, lanceolate, sesile, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Michelmas Daisy dureaza mai multe saptamani, de la sfarsitul verii pana la sfarsitul toamnei (august- sfarsit de octombrie), ele fiind considerate flori de toamna.

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, au petale simple sau duble, de culoare  roz puternic si partea centrala (staminele) de culoare galbena. Pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a pastra un aspect placut plantelor, se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate.

Lumina pentru plantele Aster dumosus “Pink topaz” este importanta, acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, ele avand nevoie de cel putin 15 ore pe zi de lumina pentru a inflori.

Temperatura minima absoluta pentru plantele de Aster dumosus “Pink topaz” poate scadea pana la -40°C, astfel ele pot fi lasate afara pe timpul iernii, urmand ca in primavara sa se taie la cativa centimetrii deasupra solului.

Udarea plantelor de Aster dumosus “Pink topaz” in perioada de crestere si inflorire trebuie realizata cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Inainte de primele ingheturi, udarea se intrerupe, pentru a reusi solul/substratul sa se usuce, protejand astfel radacinile plantelor impotriva inghetului.

Substratul/solul – trebuie sa fie bine drenat, aerat, cu fertilitate medie si un pH neutru.

Transplantarea pentru plantele cultivate in ghivece, se poate realiza primavara, cand  radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura. Vasul de cultura se va inlocui cu unul de dimensiuni mai mari si substratul, cu unul proaspat.

Fertilizarea se poate realiza de 1-2 ori pe luna, in perioade de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Inmultirea la Aster dumosus “Pink topaz” se face prin seminte,  divizarea tufei sau prin butasi.

Semintele se pot semana primavara (februarie-martie), iar cand plantutele sunt suficient de mari, se vor planta in spatiile de cultura dorite.

Divizarea tufei se poate realiza primavara devreme sau la sfarsitul toamnei, dupa ce au trecut toate florile.

Inmultirea prin butasi se face primavara, butasi taiati se vor planta pentru inradacinat in nisip.

Fig. 1 Aster dumosus “Pink topaz”

Fig. 2 Aster dumosus “Pink topaz”

Fig. 3 Aster dumosus “Pink topaz”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aster dumosus “Pink topaz”: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii