iun. 26 2020

Aubrieta: ghid pentru ingrijire, inmultire

Familia: BRASSICACEAE

Denumire stiintifica: Aubrieta spp.

Origine: Genul Aubrieta  cuprinde circa 20 specii de plante originare din partea sudica a Europei si partea central-estica a Asiei.

Proprietati ornamentale: Plantele din genul Aubrieta  sunt perene, cu inaltimi reduse (10-15 cm) si  intinderi de pana la 55-60 cm.

Aubrieta sunt cultivate ca plante acoperitoare de sol, plantate adesea in gradini, rocarii, stancarii sau in ghivece/vase decorative.

Frunzele sunt mici, intregi, ovale de culoare verde sau verde cu o margine alba /crem (Aubrieta variegata).

Inflorirea plantelor de  Aubrieta are loc primavara, in lunile aprilie-mai.

Florile apar din abudenta, acopera in intregime frunzele, sunt formate din 5 petale de culoare alba, albastru-violet sau roz inchis. Florile de Aubrieta dureaza mai mult timp, acestea oferind un decor impresionant.

Dupa trecerea tuturor florilor se recomanda taierea plantelor la jumatate, stimuland aparitia de cresteri noi, si asigurand o forma compacta plantelor.

Substratul – trebuie sa fie bine drenat, pentru a impiedica stagnarea apei in sol/substrat si un pH neutru-slab alcalin.

Udarea la plantele de Aubrieta se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, astfel incat sa nu existe exces de umiditate la nivelul radacinilor. Plantele de Aubrieta  fixate bine in sol pot tolera si perioade secetoase.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Aubrieta, ele prefera spatii luminoase, insorite (cel putin 5-6 ore de soare pe zi) sau semiumbrite. Plantele cultivate  in spatii cu lumina insuficineta nu vor avea un aspect compact.

Inmultirea plantelor de Aubrieta se face toamna prin departirea tufelor (la inervale de 2-3 ani) sau primavara, prin seminte.

Fertilizarea la plantele de Aubrieta se poate efectua in perioada de crestere si inflorire, o data pe luna, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Fig. 1 Aubrieta x cuitorum ‘Silbrrand’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aubrieta: ghid pentru ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii