oct. 20 2021

Banutei australieni – Brachycome Iberidifolia: ingrijire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Banutei australieni

Denumire stiintifica: Brachycome Iberidifolia

Origine: Brachycome Iberidifolia este o planta originara din partea vestica a Australiei.

Proprietati ornamentale: Banuteii australieni sunt plante anuale, cu crestere rapida, cu aspect de tufa deasa, ce ajung la inaltimi de 25-40 cm si o intindere de 40-50 cm.

Plantele de Brachycome Iberidifolia sunt cultivate la noi in tara ca plante de exterior in: jardiniere, cosuri suspendate, borduri, rocarii, stancarii, acoperitoare de sol, paturi florale, etc.

Florile de Brachycome Iberidifolia apar pe tot parcursul verii pana toamna (iunie-octombrie), sunte asemanatoare cu cele de margarete, cu petale de culoare albastruie, alba sau roz.

Pentru a stimula lastarirea, se recomanda ciupirea lastarilor tineri, iar pentru a prelungi perioada de inflorire, se vor indeparta florile ofilite sau uscate.

Substratul trebuie sa fie bogat in substante nutritive si bine drenat, pentru a evita excesul de umiditate de la nivelul radacinilor, pH neutru.

Udarea trebuie realizata la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor. Udarea se va realiza in stransa legatura cu temperaturile exterioare.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Brachycome Iberidifolia, acestea necesita spatii luminoase, insorite (dimineata si dupamasa), sau semiumbrite.

Inmultirea  la Brachycome Iberidifolia se realizeaza prin seminte.

Semintele se pot semana primavara, in spatii cu temperaturi ce variaza intre 18-20°C, sau direct in sol, in aprilie-mai. Germinarea va avea loc  in circa 2-3 saptamani, iar inflorirea va incepe dupa 8-10 saptamani de la semanare.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Brachycome Iberidifolia se face utilizand ingrasaminte universale pentru plante cu flori (granulate, lichide sau hidrosolubile).

Fig. 1 Banutei australieni (Brachycome Iberidifolia)

Fig. 2 Banutei australieni (Brachycome Iberidifolia)

Fig. 3 Banutei australieni (Brachycome Iberidifolia)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Banutei australieni – Brachycome Iberidifolia: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii