iul. 19 2019
Begonia featsii: ingrijire, inmultire, cultivare
Denumirea populara: Begonia
Denumirea stiintifica: Begonia featsii sin. Begonia erythrophylla
Proprietati ornamentale: Begonia featsii este o planta erbacee perena compacta, ramificata, ce poate ajunge la inaltimi de 25-35 cm.
Begonia erythrophylla este o planta decorativa prin frunze, cultivata adesea ca planta de apartament.
Frunzele apar din rizomii taratori, acestea sunt carnoase, luciose, cu limbul gros (cu perisori de culoare rosie), de forma rotunda si culoare verde inchis pe partea superioara si rosie pe cea inferioara.
Substratul pentru Begonie trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH intre 5,5-6.
Udarea la Begonia featsii, se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada de crestere, pentru a pastra substratul reavan. Se recomanda ca intre doua udari, solul de la suprafata sa fie lasat sa se usuce in primii centimetrii de la suprafata. In perioada de repaus (iarna) udarea se face mai mar, folosind cantitati reduse de apa.
Udarea insuficienta a plantelor poate conduce la ofilirea frunzelor, iar o seceta prelungita, chiar si al moartea plantelor.
O umiditate excesiva in sol sau pe frunze poate provoca aparitia putregaiurilor.
Lumina este importanta pentru o crestere optima a plantelor de Begonia erythrophylla, aceastea necesita spatii luminoase, dar le poate tolera si pe cele cu lumina mai scazuta. Spatiile cu lumina indirecta si ferite de actiunea directa a razelor de soare (care poate cauza arsuri la nivelul frunzelor) sunt cele mai bune pentru Begonia featsi.
Temperatura optima pentru Begonia featsii poate sa varieze intre 14-23°C.
Inmultirea la Begonia featsii, divizarea rizomilor sau prin butasi de frunze.
Inmultirea prin butasi se face pe tot parcursul anului, prin taierea butasilor de frunze. Acestia se pot introduce in vase cu apa, iar in momentul cand radacinile au crescut, se pot planta in spatiile de cultura.
Divizarea rizomilor se poate face la sfarsitul iernii, cand plantele sunt inca in repaus.
Inainte de venirea iernii, cand frunzele incep sa se usuce si sa cada, se recomanda incetarea udarii. Cu substratul uscat se recurge la extragerea din pamant a bulbilor, curatarea acestora si depozitarea lor pe timpul iernii in turba uscata, in incapari racoroase si uscate.
Fertilizarea la Begonia erythrophylla se realizeaza o data pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta, specifice plantelor decorative prin frunze.
Boli si daunatori: Afide, Tripsi, Musculita alba, Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Putregaiuri, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Begonia featsii: ingrijire, inmultire, cultivare