Horticultorul.ro

iul. 17 2019

Begonia viking: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: Begoniaceae

Denumirea populara: Begonia

Denumirea stiintifica: Begonia viking

Origine:  Begonia viking­ este o planta originara din America Centrala.

Proprietati ornamentale: este o planta erbacee perena compacta, cu tulpini foarte ramificate, ce poate ajunge la inaltimi de 50-60 cm si latimi de 60-75 cm.

Begonia viking este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata adesea in ghivece, containere, jardiniere sau direct in sol.

Se recomanda ciupirea varfurilor tulpinilor care au crescut prea lungi, pentru a determina aparitia de noi ramuri.

Frunzele sunt carnoase, lucioase, in forma de inima, de culoare verde inchis, rosu ciocolatiu sau argintiu, cu nervuri evidentiate.

Florile la  Begonia viking cresc in partea superioara a tijelor florale (lungi, de culoare roz), colorate in rosu si dureaza cateva luni.

Se recomanda inlaturarea frunzelor bazale ingalbenite sau uscate si a florilor trecute (ofilite), pentru a mentine un aspect placut al plantelor si pentru a prelungi perioada de inflorire.

Substratul pentru begonie trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate moderata, bogat in substante minerale si un pH intre 5,5-6.

Udarea la  Begonia viking se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada de crestere si inflorire, pentru a pastra substratul reavan. Se recomanda ca intre doua udari, solul de la suprafata sa fie uscat in primul centimetru.

Udarea insuficienta a plantelor poate conduce la ofilirea frunzelor si florilor.

O umiditate excesiva in sol sau pe frunze poate provoca aparitia putregaiurilor.

Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea si inflorirea plantelor de Begonia viking. Aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semiumbrite. Temperatura de care are nevoie  Begonia viking pentru o buna crestere si inflorire trebuie sa se incadreze pe timpul verii intre 22-24°C, iar iarna 10-16 °C.

Inmultirea la  Begonia viking se face prin butasi de frunze.

Inmultirea prin butasi se face pe tot parcursul anului, prin taierea butasilor de frunze, cu cateva frunze. Acestia se introduc in vase cu apa, iar in momentul cand radacinile au crescut, se pot planta in spatiile de cultura.

Fertilizarea  Begonia viking se realizeaza de doua ori pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta, specifice plantelor decorative prin flori. 

Boli si daunatori: Afide, Tripsi, Musculita alba, Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Putregaiuri, etc.

Fig. 1 Begonia viking

Fig. 2 Begonia viking

Fig. 3 Begonia viking

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Begonia viking: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii