Horticultorul.ro

iul. 30 2017

Floare de Colibri (Bouvardia spp.): ingrijire

Familia: Rubiaceae

Demumire populara: Bouvardia, Spiridus, Floare de Colibri

Denumire stiintifica: Bouvardia spp.

Origine: Bouvardia este o planta originara din Mexic si America Centrala

Proprietati ornamentale: Bouvardia este o planta ornamentala, cu multe ramificatii, tulpini erecte, care ajunge la inaltimi de 60-150 cm si poate trai pana la 10 ani. Bouvardia se distinge prin frumusetea florilor, forma culoarea si mirosul lor, fac din aceasta o planta foarte decorativa pentru interior.

La noi in tara, Bouvardia este cultivata ca planta de apartament (in ghiveci), in gradina sau ca floare taiata (poate rezista in vaza cu apa pana la 7-8 zile), folosita in arta buchetelor.

Frunzele sunt opuse, ovate, lucioase, cu lungimi de pana la 10 cm, de culoare verde.

Inflorirea la Bouvardia are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-octombrie).

Florile apar in partea superioara a ramurilor, dispuse grupat, de forma tubulara, asemanatoare unor trompete, in partea superioara se deschid sub forma de stea, colorate intr-o multitudine de culori: alb, rosu, rosu somon, orange, roz sau galben (Vezi fig.).

Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor pentru a stimula ramificarea, inalturarea florilor uscate, ientru a incuraja inflorirea si taierea (50-70% din planta) pentru a mentine forma compacta a plantelor.

Substratul (solul) trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip.

Transplantarea se poate realiza anual – primavara, moment in care se recomanda si inalturarea radacinilor uscate sau bolnave.

Udarea se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, fara a cauza exces de umiditate, intre doua udari se lasa pana substratul se usuca in partea superioara (1-1,5 cm).

Temperatura minima tolerata de Bouvardia pe timpul iernii poate fi de 5-6°C, iar in perioada de crestere si inflorire de 11-12°C.

Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Bouvardia. Acestea necesita  amplasare pe pervazele cu expozitie sudica, acolo unde soarele poate ajunge cu usurinta la ele.

Inmultirea  la Bouvardia se poate realiza prin seminte sau butasi.

Fertilizarea se recomanda sa se efectueze de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte speciale pentru plantele cu flori.

Daunatori : Afide, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Floare de Colibri (Bouvardia spp.)

Fig. 2 Floare de Colibri (Bouvardia spp.)

Fig. 3 Floare de Colibri (Bouvardia spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floare de Colibri (Bouvardia spp.): ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii