Horticultorul.ro

ian. 15 2013

Bromelia, Aechmea, Vriesea – inmultire, ingrijire

Familia: BROMELIACEAE

Sub denumirea generala de bromelii  se intalnesc mai multe specii de plante ornamentale ca:

Ananasul  (Ananas comosus); Aechmea (Aechmea spp.); Billbergia  (Billbergia spp.),  Cryptanthus (Cryptanthus spp.), Vriesea (Vriesea spp.); Nidularium (Nidularium spp.), Neoregelia (Neoregelia spp.), Guzmania (Guzmania spp.),  Tillandsia-Pana Roz (Tillandsia cyanea).

Origine: Bromeliile sunt originare din zonele tropicale si subtropicale  ale Americii Centrale si de Sud.

Proprietati ornamentale: Majoritatea Bromeliilor sunt plante epifite  in mediul lor natural, traiesc alaturi de orhidee si muschi pe ramurile copacilor. Unele specii de bromelii sunt terestre  (vegeteaza direct pe pamant), ex. Ananasul  (Ananas comosus). Bromeliile sunt plante perene cu frunze verzi, albastrui, tari, lungi pieloase, cu dungi sau pete decorative, unele specii au si tepi pe margine. Pozitia frunzelor este sub forma de cornet ceea ce ajuta la acumularea apei in acea zona. Florile sunt hermafrodite, mici, dispuse in inflorscente si inconjurate de bractee frumos colorate.

Bromeliile dupa inflorire mor, dar la baza apar lastari tineri care vor devenii noua planta. Radacinile sunt firave, care pot putrezi foarte usor din cauza excesului de umiditate ducand la moartea plantei.

Elementele decorative ale Bromeliilor pot fi frunzele, florile sau ambele la unele specii (Aechmea fasciata, Vriesea splendens).

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Ghiveciul pentru Bromelii se recomanda sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se face cu putina apa in substrat, astfel incat acesta sa fie reavan si foarte bine drenat. Bromeliile se uda  cu apa necalcaroasa (sau de ploaie) in cornetul plantei, astfel incat sa existe apa mereu in acea zona (nu si iarna), iar la interval de doua luni trebuie golita apa integral si reumpluta rozeta.

Temperatura optima pentru Bromelii trebuie sa varieze intre 20-27°C dar sa nu scada sub 15°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru Bromelii este cea directa, iar pe perioada verii, trebuie ferita de actiunea directa  a razelor de soare (prin umbrire). Speciile de Bromelii cu frunze de culoare cenusie si cu tepi pe margine sunt mai putin sensibile la razele soarelui.

Inmultirea  Bromeliilor se face prin seminte la: Aechmea, Billbergia, Vriesea. Semintele rezulta in urma polenizarii artificiale.

Bromeliile se mai inmultesc prin separarea drajonilor (in luna august) dupa inflorirea plantei.

Ananasul se inmulteste prin butasi de varf.

Vriesea, Aregelia, Nidularium se inmultesc prin drajoni.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna in perioada de crestere  dar trebuie atentie sporita la concentratia de fertilizant.

Boli si daunatori la Bromelii:

Bolile bromeliilor:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.), boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii bromeliilor:

  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase;
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

  • Culoarea bruna a frunzelor indica putrezirea radacinilor cauzat de exces de umiditate in sol;
  • Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;
  • Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilot frunzelor;
  • Excesul de apa in substrat duce la moartea plantei prin putrezire;
  • Daca planta care a inflorit moare si la baza plantei au aparut lastari tineri, acesta este un ciclu normal, planta noua se va forma din noii lastari.

Fig. 1   Vriesea spp.

Fig. 2 Aechmea  fasciata

Fig. 3  Guzmania lingulata

Fig. 4 TILLANDSIA sau „PANA ROZ” (Tillandsia cyanea)

 

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bromelia, Aechmea, Vriesea – inmultire, ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii