Horticultorul.ro

mart. 21 2020

Brumarele (Phlox paniculata): ingrijire, cultivare, intretinere

Familia: POLEMONIACEAE

Demumire populara: Brumarele, Scanteiuta

Denumire stiintifica: Phlox paniculata

Origine: Phlox paniculata este o planta originara din partea estica a Statelor Unite ale Americii.

Proprietati ornamentale: Phlox paniculata este o planta perena viguroasa, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 90-120 cm si intinderi de 80-90 cm.

Plantele de Phlox paniculata sunt cultivate ca plante decorative prin flori, in gradini – direct in sol sau in ghivece.

Frunzele sunt opuse, simple, cu forma de lance, lungi de circa 10-15 cm si culoare verde.

Inflorirea plantelor de Phlox paniculata are loc de la inceputul verii pana toamna  (iunie-septembrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, dispuse in inflorescenta de tip panicul, cu diametrul de 15-20 cm. Fiecare floare este formata din cinci lobi asemanatori petalelor, cu un diametru de 1,5-2 cm, colorate intr-o singura culoare sau in doua culori:  alb, rosu, roz, mov. Se recomanda taierea florilor uscate pentru a stimula aparitia de noi flori si pentru a nu permite semintelor existente in inflorescentele uscate sa cada in locuri nedorite.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata si un pH neutru- slab alcalin.

Udarea plantelor de  Phlox paniculata se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, aceste plante nu tolereaza seceta. Pe timpul verii, cand temperatura este foarte ridicata, se poate recurge la mulcirea radacinilor, ajutand astfel la mentinerea unei umiditati optime.

Brumarelele sunt plante rezistente la temperaturi negative pe timpul iernii, astfel minimele absolute pot scadea pana la -30°C.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Phlox paniculata, acestea prefera spatiile luminoase, cu soare direct (cel putin 6 ore/zi) sau semi-umbrite, prezenta soarelui facilitand o inflorire abundenta.

Inmultirea  plantelor de Phlox paniculata se realizeaza prin seminte  sau prin divizarea tufei (fiecare planta detasata trebuie sa aiba 3-4 lastari si o cateva radacini).

Semintele se seamana la sfarsitul iernii (februarie), in rasadnite sau sere, ele vor germina in circa 10-14 zile la o temperatura medie de 16-19°C. Dupa circa 4 saptamani de la plantare, cand temperaturile exterioare cresc (sfarsit de aprilie), rasadurile se pot planta in gradina.

Fertilizarea se poate realiza in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli si daunatori:  Fainarea, Putregaiuri, Acarieni, etc.

Fig. 1 Brumarele (Phlox paniculata)

Fig. 2  Brumarele (Phlox paniculata)

Fig. 3 Brumarele (Phlox paniculata)

Fig. 4 Brumarele (Phlox paniculata)

Fig. 5 Brumarele (Phlox paniculata)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Brumarele (Phlox paniculata): ingrijire, cultivare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii