Horticultorul.ro

iul. 19 2023

Bujor chinezesc (Paeonia lactiflora): ingrijire, inmultire

Familia: PAEONIACEAE, RANUNCULACEAE

Demumire populara:  Bujor, Bujor chinezesc

Denumire stiintifica: Paeonia lactiflora

Origine: Paeonia lactiflora este o planta originara din Asia Centrala si de Est.

Proprietati ornamentale – Paeonia lactiflora este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la inlatimea de 60-80 cm.

Paeonia lactiflora este adesea cultivata pentru decorarea gradinilor, parcurilor sau ca floare taiata – folosita in aranjamentele florale (buchete de bujori).

Paeonia lactiflora este o planta decorativa atat prin frunze, cat si prin florile foarte mari, divers colorate si usor parfumate.

Frunzele sunt lung petiolate, adanc sectate (cu 9 lobi), glabre, cu lungimea de 30-40 cm,  culoare verde, rezista pana toamna tarziu.

Inflorirea plantelor de Paeonia lactiflora are loc la sfarsitul pimaverii (mai-iunie).

Florile sunt involte sau simple, de dimensiuni mari, diametrul de 10-15 cm, colorate in alb, rosu, roz, lila, cu un parfum frumos. Bujorii sunt incadrati in categoria florilor de primavara, acestea fiind folosite in aranjamente florale (culese in stadiul de boboc) cu precadere in lunile aprilie-mai.

Bujorul este o floare decorativa prin flori, dar si dupa trecerea florilor, frunzele raman atragatoare.

Substratul (pamantul) pentru Paeonia lactiflora  trebuie sa fie bine drenat, cu capacitatea de a retine apa,  luto-nisipos, cu fertilitate moderata. Pentru Paeonia lactiflora pH-ul optim este de 6, acesta tolereaza si un pH in intervalul slab-acid la slab-alcalin.

Udarea se realizeaza folosind cantitati mari de apa, astfel incat substratul sa se mentina reavan. Bujorii necesita cantitati mari de apa, pentru a putea stimula formarea mugurilor floriferi  pentru anul urmator.

Temperatura este un factor important in cresterea si inflorirea Bujorului. Paeonia lactiflora nesesita o temperatura moderata si la sfarsitul verii, deoarece in aceasta perioada, in conditii optime, (temperatura moderata si apa suficienta) se formeaza mugurii florali pentru anul urmator.

In perioada rece din an, floarea necesita, cel putin o luna cu temperaturi de 4-5˚C. Bujorul este o floare ce necesita vernalizare (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), aceasta fiind foarte necesara pentru reactivarea (trezirea) mugurilor floriferi.

In zonele cu ierni aspre, se recomanda musuroirea (toamna) plantelor de bujor, pentru a proteja mugurii floriferi.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Paeonia lactiflora.. Acesta prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica, unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante, dar poate tolera si spatii semiumbrite fara a fi afectata inflorirea.

Inmultirea la speciile erbacee, se face toamna (septembrie) prin divizarea tufei. La inmultire se recomanda a se utiliza  plante care au varsta de cel putin 5-6 ani.

In momentul divizarii tufei trebuie tinut cont de faptul ca viitoarea planta trebuie sa aiba cel putin 3-4 radacini viguroase (groase) si muguri bine dezvoltati in zona coletului. Dupa divizarea tufei, (fara a rani radacinile), se curata de o parte din pamant, se taie frunzele la 10-15 cm deasupra coletului si apoi se planteaza in locurile dorite.

Plantarea bulbilor de bujor trebuie realizata in gropi suficient de adanci, astfel incat sa se poata acoperi cu circa 3-4 cm de pamant. Plantarea bulbilor la o adancime prea mare intarzie procesul de inflorire de anul urmator. Dupa plantare, floarea  se uda cu o cantitate mare de apa apoi se musuroieste pentru a impiedica formarea crustei si pentru a proteja mugurii.

Fertilizarea se recomanda de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori.

Daunatori: Tripsi, Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Melci, Limacsi, etc.

Boli: Putregaiul cenusiu al bujorului (Botrytis paeoniae Oudem); Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae), Rugina bujorului (Cronarthium flaccidum), Rizoctonia – putrezirea bazei plantei  (Rhizoctonia solani), etc.

Fig. 1 Bujor chinezesc  (Paeonia lactiflora)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bujor chinezesc (Paeonia lactiflora): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii