mai 30 2019
Bujor arbustiv – Paeonia suffruticosa: ingrijire, inmultire
Denumire stiintifica: Paeonia suffruticosa sin. Paeonia arborea
Denumire populara: Bujorul arbustiv, Bujorul arbust, Arborele bujorului, Bujor copac
Origine: este o planta originara din partea estica a Asiei.
Proprietati ornamentale: Bujorul arbustiv este o planta perena de tip arbust lemnos, cu crestere lenta, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 1-1,5m.
Paeonia suffruticosa este cultivata la noi in tara ca planta ornamentala, decorativa prin flori, plantata adesea solitara sau in grupuri in gradini sau parcuri.
Nu se recomanda taierea Bujorului arbustiv la nivelul solului, ci doar inlaturarea primavara a ramurilor deteriorare si uscate. La inceputul toamnei se pot realiza taieri moderate pentru a incuraja aparitia de ramuri noi de la baza plantei.
Frunzele sunt alterne, lung petiolate, adanc sectate, ovate cu 3-5 lobi, cu lungimea de 5-10 cm, de culoare verde deschis pe partea superioara si verde albastrui pe cea inferioara.
Florile apar primavara (aprilie-mai), dupa circa 2-3 ani de la plantare, in varful fiecarui lastar, ele ajungand la un diametru de 15-20 cm. Florile bujorului arbustiv pot fi de culoare alba, roz, galbena sau mov cu un miros placut.
Lumina este un factor important pentru cresterea Bujorului arbustiv,, acesta prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare de la orele pranzului.
Udarea la Paeonia suffruticosa se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati moderate, fara a determina exces de umiditate in sol, umiditatea excesiva pentru o perioada mai mare de timp, poate conduce la putrezirea radacinilor.
Substratul (pamantul) pentru Bujorul arbustiv trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate ridicata si un pH neutru.
Inmultirea Bujorului arbustiv se realizeaza prin marcotaj.
Fertilizarea se recomanda de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Daunatori: Tripsi, Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Melci, Limacsi, etc.
Boli: Putregaiul cenusiu al bujorului (Botrytis paeoniae Oudem); Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae), Rugina bujorului (Cronarthium flaccidum), Rizoctonia – putrezirea bazei plantei (Rhizoctonia solani), etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bujor arbustiv – Paeonia suffruticosa: ingrijire, inmultire