Horticultorul.ro

mart. 28 2020

Calathea makoyana: ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Planta paun

Denumire stiintifica: Calathea makoyana

Origine: Calathea makoyana este o planta originara din padurile tropicale ale Braziliei.

Proprietati ornamentale: Calathea makoyana este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 40-50 cm.

Planta paun la noi in tata este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele sunt subtiri, delicate, ovale, ondulate pe margine, cu lungimea de pana la 30 cm, colorate pe partea superioara in verde deschis cu dungi asimetrice de-a lungul nervurilor si pe margine –  verde inchis, iar pe partea inferioara rosu-purpuriu.

Temperatura optima pentru  Calathea makoyana poate varia intre 21-26°C, dar nu trebuie sa scada sub 15 °C, aceasta nu tolereaza schimbarile bruste de temperatura.

Udarea la Calathea makoyana pe timpul verii se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata, intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Umiditatea atmosferica este de asemenea inportanta pentru aceasta planta, o umiditate de peste 50% este cea recomandata.

Lumina este un factor foarte important pentru Calathea makoyana, aceasta  trebuie amplasata in spatii cu lumina indirecta, ferita de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze si influenteaza coloratura frunzelor.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza la interval de 2 ani, cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, inlocuind vasul de cultura cu unul mai mare si folosind un substrat proaspat. Anual, se poate  inlocui partial substratul de la suprafata ghiveciului.

Inmultirea  la Calathea makoyana se face primavara, prin separarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Afide, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Calathea makoyana

Fig. 2 Calathea makoyana

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea makoyana: ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii