Horticultorul.ro

mart. 28 2020

Calathea musaica network: ingrijire, udare, inmultire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Calathea  mozaic, Planta vie

Denumire stiintifica: Calathea musaica network

Origine: Calathea musaica network este o planta originara din America de Sud.

Proprietati ornamentale: Calathea musaica network este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 25-35 cm.

Calathea musaica network este cultivata la noi in tata ca planta de apartament, decorativa prin frunze, aceasta fiind una dintre varietatile cele mai interesante din Genul Calathea.

Frunzele sunt subtiri, ovale, lungi, ondulate pe margine, foarte atragatoare datorita  coloritului, asemanator unui mozaic sau o tesatura in doua culori: verde deschis si verde inchis.

Temperatura optima pentru  Calathea  mozaic poate varia intre 20-26°C, dar nu trebuie sa scada sub 15 °C, aceasta nu tolereaza schimbarile bruste de temperatura.

Udarea la Calathea musaica network pe timpul verii se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata, intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Umiditatea atmosferica este de asemenea inportanta pentru aceasta planta, o umiditate de peste 50% este cea recomandata. Pentru a asigura o umiditate atmosferica optima, se poate aseza vasul intr-o tavita cu pietris ud, sau se poate folosi un umidificator in incapere.

Lumina pentru Calathea musaica network trebuie sa fie indirecta, aceasta prefera spatiile luminoase, unde razele de soare sa nu ajunga la planta. Actiunea directa a razelor de soare poate cauza arsuri pe frunze.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza la interval de 2 ani, cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, inlocuind vasul de cultura cu unul mai mare si folosind un substrat proaspat. Inlocuirea partiala a substratului (de la suprafata ghiveciului) se poate realiza in fiecare primavara.

Inmultirea  la Calathea musaica network se face primavara, prin separarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere (primavara-toamna), folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Afide, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Calathea musaica network

Fig. 2 Calathea musaica network

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea musaica network: ingrijire, udare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.