Horticultorul.ro

apr. 12 2022

Calathea orbifolia: ingrijire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Planta de rugaciune

Denumire stiintifica: Calathea orbifolia, sin. Goeppertia orbifolia

Origine: Calathea orbifolia este o planta originara din America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: Calathea orbifolia  este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 80-90 cm.

Calathea orbifolia este cultivata la noi in tata ca planta de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele plantelor de Calathea orbifolia  au un aspect deosebit, supradimensionate, usor incretite pe margini, cu latimi de pana la 30 cm, de culoare verde cu benzi argintii. Denumirea de Planta de rugaciune provine de la faptul ca seara, frunzele plantelor se pliaza in sus spre tulpina.

Temperatura optima pentru  Calathea orbifolia  poate varia intre 18-24°C, fara a  scadea sub 15°C, aceasta nu tolereaza schimbarile bruste de temperatura.

Udarea la Calathea orbifolia  se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata, intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Calathea orbifolia  este o planta sensibila la sarurile din apa si la clor.

Umiditatea atmosferica este de asemenea inportanta pentru Calathea orbifolia, o umiditate de peste 50% este cea recomandata. Pentru perioada calda din an, se recomanda pulverizarea cu apa pe frunzele plantei.

Lumina pentru Calathea orbifolia trebuie sa fie indirecta, aceasta tolereaza si spatiile luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, care poate cauza arsuri pe frunze.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea poate avea loc  la interval de 2 ani, cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, pe acesta il inlocuim cu unul mai mare si un substrat proaspat. Inlocuirea partiala a substratului (de la suprafata ghiveciului) se poate realiza in fiecare primavara.

Inmultirea  la Calathea orbifolia se face primavara, prin butasi sau prin separarea tufei. Daca separarea tufei nu se executa cu o atentie sporita asupra radacinilor, plantele pot muri.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna, in perioada de crestere (primavara-toamna), folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Afide, etc.

Fig. 1 Calathea orbifolia

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea orbifolia: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii