Horticultorul.ro

iun. 01 2022

Planta paun – Calathea rufibarba – ingrijire si inmultire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea de catifea, Planta paun

Denumire stiintifica: Calathea rufibarba ‘Elger Grass’ sin. Goeppertia rufibarba

Origine: Calathea rufibarba ‘Elger Grass’este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: Calathea rufibarba ‘Elger Grass’ este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 80-90 cm.

Calathea de catifea la noi in tata este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze, aceasta are un rol purificator pentru aerul din incapere.

Frunzele au forma de lance, cu marginile ondulate, cu peri fin pe partea superioara si culoare verde, iar cea inferioara este catifelata, de culoare violet.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Udarea la Calathea rufibarba ‘Elger Grass’ pe timpul verii se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata, intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Umiditatea atmosferica este foarte inportanta, plantele de Calathea rufibarba ‘Elger Grass’ necesita  o umiditate de peste 50%.

Lumina este un factor important pentru Calathea rufibarba ‘Elger Grass’, aceasta  trebuie amplasata in spatii cu lumina indirecta, ferita de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.

Transplantarea se poate realiza la interval de 2 ani, cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, inlocuind vasul de cultura cu unul mai mare si substratul cu unul proaspat. Anual, se poate  inlocui partial substratul de la suprafata ghiveciului.

Inmultirea  la Calathea rufibarba ‘Elger Grass’ se poate realiza primavara sau la inceputul verii, prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Afide, etc.

Fig. 1 Calathea rufibarba ‘Elger Grass’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta paun – Calathea rufibarba – ingrijire si inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii