Horticultorul.ro

mart. 31 2020

Calluna vulgaris “Beauty ladies”: ingrijire, inmultire

Familia: ERICACEAE

Demumire populara: Iarba neagra

Denumire stiintifica: Calluna vulgaris Beauty ladies”

Origine: Calluna vulgaris Beauty ladies”este originara din Nordul Americii de Nord, Europei si Asiei.

Proprietati ornamentale Iarba neagra este o planta perena compacta, cu crestere lenta, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm si un diametru de 40-60 cm (dupa 5-7 ani).

Calluna vulgaris Beauty ladies” se cultivata adesea ca planta decorativa prin flori in gradina – ca planta acoperitoare de sol, rocarii, borduri sau in ghivece si cosuri suspendate, pe terase sau balcoane.

Calluna vulgaris Beauty ladies”  este tot mai des intalnita  la noi in tara, datorita rezistentei ei la temperaturile scazute din timpul iernii.

Tulpinile cresc verticale, sunt acoperite cu frunze mici, suprapuse, in partea superioara dezvoltandu-se florile.

Frunzele sunt inguste, lineare, de dimensiuni mici si culoare verde inchis.

Inflorirea la Calluna vulgaris Beauty ladies” are loc de vara pana toamna (iulie –octombrie).

Florile apar in partea superioara a tulpinilor, au forma de urna,  nu se deschid in totalitate si sunt colorate in roz sau alb.

Substratul pentru Calluna vulgaris Beauty ladies” trebuie sa fie acid (planta acidofila), bine drenat,  cu umiditate moderata si fertilitate medie. Transplantarea nu este recomandata, vasul trebuie sa fie adecvat pentru o crestere a plantelor pentru mai mult timp.

Udarea se realizeaza regulat, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor. Se recomanda ca intre doua udari susbstratul de la suprafata sa fie uscat.

Pentru a impiedica uscarea substratului, in perioadele calde ale anului, se recomanda mulcirea acestuia.  Deoarece plantele de Calluna vulgaris Beauty ladies”  au sistemul  radicular superficial, uscarea solului in partea superioara le poate afecta.

Calluna vulgaris Beauty ladies” nu tolereaza aerul prea uscat, dar nici o umiditate atmosferica prea ridicata.

Lumina este foarte importanta in dezvoltarea si inflorirea  plantelor de Calluna vulgaris Beauty ladies”. Acestea prefera spatiile insorite, dar in verile toride, se recomanda amplasarea lor in spatii semi-umbrite.

Temperatura minima suportata de plantele de Calluna vulgaris Beauty ladies” poate scadea pana la -29°C.

Fertilizarea se realizeaza de 1-2 ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice pentru plante acidofile (Rododendron, Azalee).

Inmultirea  la  Calluna vulgaris Beauty ladies” se realizeaza prin butasi  lungi de 5-7 cm sau prin divizarea tufelor. Divizarea tufelor se poate realiza primavara (aprilie-mai), sau toamna (septembrie-octombrie).

La intervale de 2 ani, se impune taierea plantelor de Calluna vulgaris Beauty ladies”, netaierea lor va conduce la o imbatranirea rapida.

Fig. 1 Calluna vulgaris “Beauty ladies”

Fig. 2 Calluna vulgaris “Beauty ladies”

Fig. 3 Calluna vulgaris “Beauty ladies”

Fig. 4 Calluna vulgaris “Beauty ladies”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calluna vulgaris “Beauty ladies”: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii