Horticultorul.ro

aug. 07 2019

Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’: ingrijire, imnultire

Familia: CAMPANULACEAE­­­­

Demumire populara: Floarea clopotel

Denumire stiintifica: Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Proprietati ornamentale: Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’ este o planta erbacee perena, rizomatoasa, compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 8-15 cm.

Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’ este cultivata ca planta decorativa prin flori, ce se poate plantata in jardiniere, ghivece suspendate, atat in interior cat si direct afara (gradini, parcuri, borduri, rocarii, etc.).

Campanula poate fi taiata primavara pentru a stimula ramificarea sau toamna dupa trecerea florilor, pentru a pregatii planta pentru sezonul rece.

Frunzele sunt serate (dintii sunt orientati spre vârful limbului), intregi, baza este cordata, varful este ascutit, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’ are loc de vara pana toamna (iunie-septembrie).

Florile apar din abundenta in partea superioara a tulpinilor florale, au numeroase randuri de petale, colorate in albastru – violet deschis.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea la Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’, ea trebuie  pozitionata  in spatii luminoase sau semiumbrite, unde soarele sa poata ajunge la plante cel putin 5-6 ore pe zi.

Udarea la Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’ se face de 1-2 ori pe saptamana, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Se recomanda ca intre doua udari substratul de la suprafata asa fie uscat.  In perioada rece, udarea trebuie redusa astfel incat substratul sa fie aproape uscat.

Substratul (pamantul) pentru Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’  trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip.

Fertilizarea se poate efectua primavara, folosind ingrasaminte cu eliberare prelungita sau in perioadele de crestere si inflorire (1-2 ori pe luna), folosind ingrasaminte hidrosolubile specifice plantelor cu flori.

Inmultirea la Campanula haylodgensis ‘Blue Wonder’ se face prin seminte (semanate primavara, in spatii racoroase, la o temperatura de 16-18ºC), prin divizarea tufei (februarie martie) sau prin butasi, taiati din tulpinile bazale.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza vara, de doua ori pe luna, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Cadereaplantutelor (Pythium spp.);

Daunatori: Tripsii, Acarienii.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 2 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 3 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 4 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 5 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 6 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 7 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 8 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 9 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Fig. 10 Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Campanula x haylodgensis ‘Blue Wonder’: ingrijire, imnultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii