Horticultorul.ro

aug. 07 2019

Campanula carpatica ‘Rapido White’: ingrijire, inmultire

Familia: CAMPANULACEAE­­­­

Demumire populara: Floarea clopotel

Denumire stiintifica: Campanula carpatica ‘Rapido White’

Proprietati ornamentale: Campanula carpatica ‘Rapido White’ este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu crestere compacta si uniforma, ce poate ajunge la inaltimi de 10-18 cm si o intindere pe 30-50 cm.

Campanula carpatica ‘Rapido White’ este cultivata ca planta decorativa prin flori, ce se poate planta in jardiniere, ghivece suspendate, atat in interior cat si direct afara (gradini si spatii verzi, borduri, rocarii sau alei).

Frunzele sunt simple, mici, serate, de culoare verde inchis, cu baza cuneata.

Inflorirea plantelor de Campanula carpatica ‘Rapido White’ are loc de primavara devreme pana la sfarsitul  verii, aceasta are perioada de inflorire chiar si cu 4 saptamani mai devreme fata de alte varietati. Plantele de Campanula carpatica ‘Rapido White’ sunt plante de zi lunga, inflorirea lor este influentata de numarul de ore de lumina, ele necesitand minimum 14 ore de lumina/zi.

Florile apar din abundenta in partea superioara a tulpinilor florale, acopera planta in intregime, au forma de clopotel, culoare alba si un diametru de 2-4 cm.

Se recomanda inlaturarea florilor uscate sau ofilite (trecute) pentru a stimula inflorirea si pentru a mentine un aspect placut plantelor.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de  Campanula carpatica ‘Rapido White’, acestea se amplaseaza  in spatii luminoase sau semiumbrite, unde soarele sa poata ajunge la plante cel putin 4-5 ore pe zi.

Udarea la Campanula carpatica ‘Rapido White’ se face de 1-2 ori pe saptamana, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Se recomanda ca intre doua udari substratul de la suprafata asa fie uscat.  In perioada rece, udarea trebuie redusa astfel incat substratul sa fie aproape uscat.

Substratul (pamantul) pentru Campanula carpatica ‘Rapido White’ trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH neutru-slab acid.

Fertilizarea se poate efectua de primavara pana toamna, de doua ori pe luna, folosind ingrasaminte cu eliberare prelungita sau ingrasaminte hidrosolubile specifice plantelor cu flori.

Inmultirea la Campanula carpatica ‘Rapido White’ se face prin seminte, prin divizarea tufelor (primavara) sau prin butasi (toamna).

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis  cinerea);  Cadereaplantutelor (Pythium   spp.);

Daunatori: Tripsii, Acarienii, Afide.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1  Campanula carpatica ‘Rapido White’

Fig. 2  Campanula carpatica ‘Rapido White’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Campanula carpatica ‘Rapido White’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii