Horticultorul.ro

nov. 06 2022

Canna glauca: ingrijire

Familia: CANNANEAE

Demumire populara: Canna de apa, Louisiana canna

Denumire stiintifica: Canna glauca

Origine: Canna glauca este o planta originara din zonele tropicale ale Americii.

Proprietati ornamentale – Canna glauca este o planta erbacee perena, ce poate atinge 90-150 cm inaltime.

Canna glauca este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in ghivece pe terase sau  gradini.

Frunzele sunt lungi, mari, arcuite, de forma ovala si culoare gri-verzui.

Florile au culoare galbena, lungime de 8-10 cm, apar grupate in inflorescente, cel putin 10 flori intr-o inflorescenta.

Dupa trecerea florilor, se recomanda inlaturarea celor ofilite, pentru a stimula inflorirea ulterioara. Florile trecute se pot lasa pe planta, astfel apar fructele de tip capsula, cu forma sferica  pana la eliptica, ce contin seminte.

Floarea prezinta in sol rizomi carnosi (tulpina subterana).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie usor, bine drenat, afanat, cu pH-ul neutru si mentinut reavan.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa dupa plantarea rizomilor si se va creste cantitatea de apa in perioadele de crestere si inflorire (sol reavan). In perioadele secetoase, este necesara udarea acesteia cu cantitati consistente de apa.

Lumina – este un factor important pentru a avea o inflorire cat mai bogata la plantele de  Canna glauca, aceasta prefera spatiile insorite si luminoase.

Inmultirea  se face prin rizomi sau prin seminte. In lunile octombrie-noiembrie, inainte de scoaterea rizomilor, se taie tulpinile aeriene la 15-20 cm inaltime si apoi se scot rizomii cu pamant pe ei. Rizomii scosi se aseaza in ladite, se acopera cu pamant, ziare, rumegus si se depoziteaza in spatii racoroase.

Primavara se vor diviza rizomii (se curata de pamant si resturi uscate) si se vor planta in ghivece si spatii protejate (sera-solar) in martie-aprilie, fie se planteaza direct in gradina in luna mai.

Inmultirea prin seminte se face in luna februarie prin semanat in ghiveci in sera calda sau in casa, pe geam la lumina (temperatura de germinare este de 18-20°C). In prealabil semintele se pun la inmuiat in apa timp de cateva zile. Dupa aproximativ 6 luni plantele semanate  vor inflori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de la aparitia  primele flori, si se repeta la 2-3 saptamani pana la disparitia totala a florilor. Se recomanda administrarea de  ingrasaminte lichide sau hidrosolubile de la YARA (KRISTALON),  pentru plante decorative prin flori.

Daunatori:  Acarieni, Afide, etc.

Fig. 1 Canna glauca

Fig. 2 Canna glauca

Fig. 3 Canna glauca

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Canna glauca: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii