mart. 01 2024

Planta paianjen – Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Familia: ASPARAGACEAE

Demumire populara: Planta paianjen, Iederea paianjen

Denumire stiintifica: Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Proprietati ornamentale: Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu aspect de rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm.

Planta paianjen  este o planta decorativa prin frunze, flori, si port, cultivata adesea ca planta de apartament, plantata in vase decorative sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt inguste (1-2 cm), lungi (30-45 cm), colorate in alb cu margini verzi.

Tulpinile sunt lungi si subtiri, pe ele cresc numeroase rozete foarte decorative.

Inflorirea plantelor de Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ poate avea loc la sfarsitul primaverii si  vara.

Florile apar pe tijele florale, au dimensiuni mici si culoare alba.

Daca Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ este cultivata in cosuri suspendate, atunci rozetele crescute pe tulpini ofera plantei un aspect impresionant.

Substratul (pamantul) pentru Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ trebuie sa fie bine drenat, format din partii egale de: turba – pamant de gradina – pamant de frunze – nisip, cu un pH neutru.

Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se poate efectua primavara, cand radacinile plantei au ocupat in intregime ghiveciul, moment in care vasul de cultura se inlocuieste cu unul de dimensiuni mai mari si substratul, cu unul proaspat.

Udarea pe perioada verii la Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ se face folosind cantitati moderate de apa,  intre doua udari, substratul trebuie lasat sa se usuce. Plantele de Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ nu tolereaza excesul de umiditate de la nivelul radacinilor, acestea pot tolera seceta. Pe timpul iernii, cantitatea de  apa folosita la udare se reduce foarte mult si se maresc intervalele de udare.

Excesul de umiditate in substrat determina incetinirea crestetii plantei, putrezirea radacinilor (aparitia putregaiurilor) si chiar moartea plantei.

Temperatura in timpul iernii pentru Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ nu trebuie sa scada sub 7-8℃, iar vara  poate varia intre 20-27℃.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea plantelor de Chlorophytum comosum ‘Vittatum’,  acestea necesita multa lumina pentru a avea un colorit frumos al frunzelor.

Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ trebuie ampalsata in spatii luminoase, dar ferita de actiunea directa a razelor de soare si de curentii  reci de aer.

Inmultirea la Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ se face prin separarea plantutelor existente pe tulpinile plantei, prin divizarea tufei (primavara) sau prin seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ se realizeaza 1-2 ori pe luna, perioadele de crestere utilizind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau ingrasaminte universale. 

Fig. 1 Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Fig. 2 Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta paianjen – Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii