Horticultorul.ro

oct. 16 2014

Cissus Elllen Danika – Iedera cu frunze de stejar

Cissus Elllen DanikaFamilia: VITACEAE

Demumire populara: Iedera cu frunze de stejar

Denumire stiintifica: Cissus ’Elllen Danika’

Origine: Cissus este o planta originara din America de Sud (Mexic, Columbia, Brazilia).

Proprietati ornamentale Cissus este o planta tropicala perena, decorativa prin frunze.

Aceasta planta are frunzele lucioase, viguroase, de culoare verde inchis cele mai batrane si verde deschis, cele tinere.

Cel mai adesea Cissus este cultivata in vase suspendate ca planta atarnatoare sau cataratoare (se poate catara pana la 1.8-2,5 m inaltime). Inaltimea plantei se regleaza cu ajutorul taierilor.

Pentru un aspect placut se recomanda ciupirea lastarilor, determinand astfel indesirea plantei.

Daca planta prezinta cresteri inestetice, se pot aplica taieri (primavara). Daca apare degarnisirea lastarilor, acestia se pot taia de la baza, urmand sa apara cresteri noi.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, sau poate creste si numai pe nisip. Ghiveciul plantei trebuie sa nu fie prea mare in comparatie cu dimensiunea plantei. Transplantarea se recomanda sa se faca primavara, sau atunci cand radacinile au ocupat in intregime vasul.

Udarea se face cu cantitati suficiente de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Iarna se reduce cantitatea de apa folosita la udat, astfel incat substratul sa fie uscat intre doua udari.

Temperaturile optime pentru Cissus pe timpul iernii trebuie sa varieze intre 10-20°C. Primavara si vara Cissus prefera temperaturi intre 18-27°C.

Cissus prefera spatiile luminoase sau cu lumina moderata, pe timpul verii floarea trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se face prin butasi prelevati la sfarsitul primaverii. Butasii proaspat taiati se pot planta direct in pamant (dupa 1.5-2 luni apar noile radacini).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna de primavara pana toamna utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentu plante decorative prin frunze. Pot fi folosite si batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita (o data la cateva luni, conform indicatiilor fiecarui produs).

Specii:

Iedera de struguri (Cissus rhombifolia), etc.

Daunatori:

Boli :

Fainarea, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

Razele de soare (lumina directa) pot determina aparitia unor arsuri la nivelul frunzelor.

O umiditate atmosferica scazuta (aer uscat) poate determina brunificarea frunzelor.

Fig. 1 Iedera cu frunze de stejar (Cissus Elllen Danika)

Fig. 1 Iedera cu frunze de stejar (Cissus ‘Elllen Danika’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cissus Elllen Danika – Iedera cu frunze de stejar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii