Horticultorul.ro

iun. 22 2016

Crinul tufa (Clivia nobilis): ingrijire, inmultire

Clivia nobilis-Crinul tufa-1Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumirea populara: Bush lily, Crinul tufa

Denumirea stiintifica: Clivia nobilis

Origine: Clivia nobilis este o planta originala din Sudul Africii.

Clivia nobilis a fost prima specie de Clivia descrisa in anul 1828, urmand ca dupa circa 30 ani  sa apara Clivia minata, o specie mult mai spectaculoasa.

Proprietati ornamentale: Clivia nobilis este o planta perena cu bulbi, cu aspect de tufa si poate ajunge la 40-50 cm inaltime. Cultivarea Cliviei nobilis se face in ghivece, aceasta facand parte din categoria florilor de apartament, decorative prin flori.

Frunzele au aspect de curea, lungimea lor variaza in functie de locul de cultura al plantelor. Plantele amplasate in spatii luminoase si insorite dezvolta frunze erecte, lungi de pana la 80 cm, iar cele ampalsate in spatii semiumbrite sau umbrite prezinta frunze crescute in pozitie orizontala, cu o lungime de 30 cm. Latimea frunzelor poate varia intre 2-5 cm, au culoare verde, iar varful lor poate fi rotunjit sau crestat (Vezi fig.).

Tulpinile sunt erecte, in varful lor se dezvolta florile superbe.

Florile apar grupate (20-60) in partea superioara a tulpinii florale, au forma tubulara, cu lungimea de 4-5 cm, de culoare rosie sau galbena (Vezi fig.).

Inflorirea la Clivia nobilis are loc la sfarsitul primaverii si vara.

Dupa trecerea florilor la Clivia nobilis apar grupate fructele sferice care ajunse la maturitate (9 luni) vor avea culoarea rosie (Vezi fig.). In fiecare fruct se pot gasi 1-2 seminte.

Substratul trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, pamant de frunze si nisip, sau un substrat din comert, gata preparat universal pentru flori.

Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se recomanda doar in momentul cand radacinile plantei ies la suprafata substartului.

Udarea la Clivia nobilis se se recomanda sa se realizeze cu moderatie in perioada de crestere si inflorire (primavara-toamna) si mai rar in perioada de repaus (iarna). Excesul de apa in substrat se poate observa prin ingalbenirea si rasucirea frunzelor.

Temperatura pe timpul iernii nu trebuie sa  fie mai mare 10°, deoarece temperaturi sub 10°C sunt necesare pentru inducerea infloririi din urmatorul an (vernalizare). Pentru perioada de crestere si inflorire temperatura optima se situeaza intre 18-22°C.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea Cliviei nobilis. Amplasarea ghivecelor trebuie sa se faca in spatii luminoase, ferite de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele pranzului.

Inmultirea la Clivia nobilis se realizeaza prin seminte sau divizarea tufei.

Semanarea semintelor de Clivie nobilis se poate face primavara (martie).

Divizarea tufei (drajonilor) se recomnada sa se realizeze la inceputul primaverii.

Fertilizarea la Clivia nobilis se face de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte hidrosolubile sau cu eliberare lenta, pentru plantele decorative prin flori, acestea avand o cantitate mai mare de fosfor si potasiu.

Clivia nobilis

Fig. 1 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Clivia nobilis

Fig. 2 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Clivia nobilis

Fig. 3 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Clivia nobilis

Fig. 4 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Clivia nobilis

Fig. 5 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Clivia nobilis-Crinul tufa-fructe

Fig. 6 Crinul tufa (Clivia nobilis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul tufa (Clivia nobilis): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii