Horticultorul.ro

sept. 07 2015

Craitele (Tagetes patula): ingrijire, inmultire

Craite-TagetesFamilia: COMPOSITAE

Demumire populara: Craitelee, Ferfani, Ferfeni, Sascuta, Tigancuse, Ochisele, Vazdoage

Denumire stiintifica: Tagetes spp.

Origine: Genul Tagetes cuprinde peste 30 specii de plante originare din America de Sud (Mexic-Argentina).

Proprietati ornamentale – Craitele sunt plante erbacee anuale sau perene cultivate pentru decorarea gradinilor, rondurilor, spatiilor verzi, jardiniere (craite pitice) si ca flori taiate (specii cu port inalt).

Ferfenii (Tagetes spp.) sunt plante ce au aspect de tufa, sunt bogat ramificate, au tulpini erecte si robuste, cu miros specific, ce pot ajunge pana la inaltimea de 120 cm (Tagetes erecta).

Tulpinile sunt erecte, ramificate, de inaltimi diferite, intre 50-120 cm.

Frunzele in functie de specii pot fi: alterne, penate, intregi, serate (Vezi fig.).

Florile sunt dispuse in capitule mari (pana la 5-6 cm diametru), solitare, lung pedunculate, de culoare galbena, portocalie, alba sau maro-rosiatica (Vezi fig.).

Ingrijirea craitelor este relativ usoara intrucat aceste plante nu necesita conditii speciale pentru a avea o crestere buna.

Se recomanda inlaturarea periodica a  florilor ofilite si uscate, pentru a stimula  aparitia de noi flori.

Substratul (pamantul) pentru Craite trebuie sa fie bine drenat, acestea vegeteaza si pe soluri mai putin fertile, dar intr-un substrat bogat in materii organice, aceasta vor avea o inflorire abundenta.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari. Tagetes sunt plante ce suporta seceta pentru perioade scurte de timp.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea Craitelor. Acestea prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica,  unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante.

Inmultirea  se face prin seminte.

Semintele de Craite se seamana in ladite primavara (martie – aprilie) in spatii protejate (solar, sera, rasadnita) sau direct in locurile de cultura (in aprilie-mai).

Temperatura optima pentru germinarea semintelor de Craite este de 18˚C, acestea rasarind in circa 1-2 saptamani de la semanat.

Plantele rasarite necesita repicarea doar daca sunt prea dese, repicarea se face in stadiu de  2-3 frunze adevarate. Plantarea rasadurilor in gradini se face  incepand cu luna mai, cand nu mai exista riscul caderii brumei.

Plantele crescute in gradini, produc seminte care se scutura, determinind aparitia de plante noi anul urmator.

Fertilizarea se face primavara si vara, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile sau cu eliberare prelungita pentru plante decorative prin flori.

Daunatori: Afide, Melci, Limacsi, Acarieni, Tripsi, Fluture alb, etc.

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Alternarioza (Alternaria spp.), Viroze, etc.

Specii si varietati:

Tagetes erecta – planta originara din Mexic, ea reprezinta cea mai viguroasa specie de Tagetes. Tulpina este erecta, ramificata in partea superioara, frunzele sunt sectate, cu marginile intregi sau dintate, florile apar de varapaa toamna tarziu, au diametrul de 6-10 cm, emit un miros specific, pot fi unicolore sau bicolore (galbena, portocalie, maro-rosietic).

Tagetes lucida – planta erbacee anuala, ce poate ajunge la inaltimi de 50 cm, florile apar de vara pana toamna, dispuse cate 2-3 in capitule, de culoare portocalie; frunzele opuse, intregi, lanceolate, lucioase.

Tagetes patula – planta erbacee anuala, ce poate ajunge la inaltimi de 60 cm, puternic ramificata in partea de jos; florile sunt portocalii sau maro-roscate, cu marginile galbene, cu diametru de 5 cm; frunzele sunt opuse, glabre, penat-serate.

Tagetes tenuifolia Cav. – planta erbacee anuala, sub forma de tufa ramificata, ce poate ajunge la inaltimi de 70 cm, florile apar de vara pana toamna, de culoare galbena sau portocalie; frunzele sunt mici, opuse, penat-sectate, inguste.

Tagetes signata Barlt. – planta cu aspect de tufa compacta, frunzele mici si sectate, florile mici de culoare galbena.

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 2 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 3 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 4 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 5 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 6 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 7 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 8 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 1 Craitele (Tagetes patula)

Fig. 9 Craitele (Tagetes patula)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Craitele (Tagetes patula): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii