Horticultorul.ro

iul. 12 2019

Crassula argentea variegata: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: CRASSULACEAE

Demumire populara: Crassula, Arborele variegat de jad

Denumire stiintifica: Crassula argentea variegata

Origine: Crassula argentea variegata este o planta originara  din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: Crassula argentea variegata este o planta perena suculenta, ramificata, cu crestere lenta, ce poate ajunge la inaltimi de 100-110 cm.

Crassula argentea variegata este cultivata ca planta decorativa prin frunze. La noi in tara, in perioada iernii, plantele de Crassula argentea variegata se amplaseaza in spatii  ferite de inghet, iar vara se poate amplasa afara in gradini si parcuri.

Tulpinile sunt groase, ramificate, cu cresteri verticale, care la maturitate are aspectul unui bonsai.

Frunzele sunt oval-rotunjite, cerate, suculente, de 2,5-4 cm lungime, culoare verde deschis cu dungi de culoare alb-galbui. La plantele crescute in spatii luminoase si insorite, pe marginea frunzelor noi apare o dunga de culoare  roz-rosie. Crassula argentea variegata  mai este denumita si Crassula argentea  ’Tricolor’    datorita culorilor frunzelor.

Florile  apar foarte rar la plantele cultivate in interior, acestea sunt pozitionate in varful tijelor floarale, ele avand culoare  alba sau roz deschis.

Substratul (pamantul)  pentru Crassula argentea variegata trebuie sa fie format dintr-un amestec special pentru  cactusi,  bine drenat,  pentru a se evita excesul de apa de la nivelul radacinilor, acesta poate cauza putrezirea radacinilor sau chiar la moartea plantelor.

Udarea la Crassula argentea variegata se face cu cantitati suficiente de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand  substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari. Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) poate fi realizata cu cantitati reduse de apa, la intervale lungi de timp sau intrerupta total.

Temperatura optima de crestere pentru Crassula argentea variegata este de 21-22°C, aceasta suporta temperaturi minime peste 0°C pe timpul iernii si intre 29-30°C, vara.

Lumina pentru Crassula argentea variegata este foarte importanta. Vara poate fi amplasata in spatii deschise, dar iarna trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos. Pentru a evita aparitia arsurilor pe frunze, se recomanda amplasarea plantelor de Crassula argentea variegata in spatii luminoase, unde razele de soarele ajung la plante doar la orele diminetii si dupa-masa.

Inmultirease realizeaza prin butasi din tulpini  (lungi de 10-15 cm, cu cateva frunze) in lunile mai-iulie, prin butasi de frunze sau prin seminte.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula argentea variegata se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna in perioada calduroasa a anului.

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.), etc.;

Daunatori: Paduche lanos, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

ATENTIE !!!

  1. Udarea excesiva poate duce la ofilirea plantei, atacul de putregaiuri sau chiar la moartea acesteia.
  2. Temperatura prea scazuta duce la caderea frunzelor.

Fig. 1 Crassula argentea variegata, Barcelona – SPANIA

Fig. 2 Crassula argentea variegata, Barcelona – SPANIA

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crassula argentea variegata: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii