Horticultorul.ro

mart. 24 2020

Crassula ovata Gollum: ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: CRASSULACEAE

Demumire populara: Planta Shrek, Planta urechile lui Shrek, Planta de jad Gollum, Arbore de Jad Gollum

Denumire stiintifica: Crassula ovata ”Gollum”, Crassula Gollum

Origine: Crassula ovata ”Gollum” este o planta originara  din Africa de Sus si Mozambic.

Proprietati ornamentale: Crassula ovata Gollum” este o planta suculenta perena, ramificata, cu crestere lenta, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm si o intindere de 40-50 cm.

Crassula Gollum este cultivata ca planta decorativa prin frunze in apartamente sau in gradini.

Tulpinile se ingroasa de-a lungul timpului, devenind groase asemanatoase unui trunchi.

Frunzele au forma tubulara, asemanatoare unei trompete, in partea superioara cu o „ventuza”, carnoase, de culoare verde cu marginile rosii.

Florile apar primavara si vara, grupate in inflorescente, au dimensiuni reduse, forma de stea si culoare alb-roz deschis.

Substratul (pamantul)  pentru Crassula Gollum trebuie sa fie format dintr-un amestec special pentru  plante suculente sau cactusi, bine drenat si aerat, pentru a impiedica stagnarea apei la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor.

Transplantarea se poate realiza la intervale mai mari de timp (2-3 ani), cand vasul de cultura a devenit prea mic, dupa trecerea florilor. In momentul transplantarii, substratul trebuie sa fie perfect uscat, se vor elimina radacinile uscate, si se va replanta cu o maxima atentie asupra radacinilor sanatoase.

Udarea la Crassula ovata Gollum” se face folosind cantitati suficiente de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand  substratul sa se usuce intre doua udari.

Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) poate fi realizata folosind cantitati reduse de apa, la intervale mai mari de timp sau intrerupta total.

Temperatura optima de crestere pentru Crassula Gollum este de 21-24°C. Pe timpul iernii, temperatura poate scadea pana la 10-15°C, temperatura minima tolerata fiind de  -2…-3, iar vara suporta si temperaturi maxime  pana la 29-32°C.

Lumina pentru Crassula Gollum este foarte importanta. Vara poate fi amplasata in spatii deschise, luminoase (unde razele soarelui ajung la plante la orele diminetii si dupa-amiaza), dar iarna trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos (cu orientare sudica sau vestica).

Inmultirea se realizeaza prin divizarea tufei si prin butasi de tulpini sau de frunze.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula ovata Gollum” se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire.

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp., etc.);

Daunatori: Paduche lanos.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Planta Shrek (Crassula ovata „Gollum”)

Fig. 2 Planta Shrek (Crassula ovata „Gollum”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crassula ovata Gollum: ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.