iul. 11 2019

Crassula ovata-Arborele de jad: ingrijire, inmultire

Familia: CRASSULACEAE

Demumire populara: Crassula, Arborele de jad, Copacul prieteniei

Denumire stiintifica: Crassula ovata sin. Crassula argentea, Crassula portulacea

Origine: Crassula ovata este o planta originara  din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: Crassula argentea este o planta perena suculenta, cu multe ramificatii, cu un aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 30-45 cm.

Crassula ovata  este cultivata ca planta decorativa prin frunze. La noi in tara, in perioada iernii, plantele de Crassula ovata se amplaseaza in spatii  ferite de inghet, iar  vara se poate amplasa afara in gradini si parcuri.

Tulpinile sunt goase, ramificate, carnoase, suculente,  care ajung la 30-45 cm inaltime.

Frunzele sunt oval-rotunjite, cerate, suculente, de culoare verde inchis, ce cresc opuse una fata de cealalta de-a lungul tulpinii. Amplasarea plantelor de Crassula ovata in spatii foarte luminoase, influenteaza culoarea frunzelor, acestea capatand o tenta rosiatica.

Florile  apar foarte rar la plantele cultivate in interior. Aparitia lor are loc primavara,  in varful tijelor floarale,  colorate in alb sau roz deschis.

Substratul (pamantul)  pentru Crassula argentea trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de padure : turba : nisip sau pamant special pentru  cactusi. Substratul trebuie sa fie bine drenat pentru a se evita excesul de apa de la nivelul radacinilor, care conduce usor la aparitia putregaiurilor sau chiar la moartea plantelor.

Udarea la Crassula ovata se face cu cantitati suficiente de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand ca intre doua udari primii centimetrii din substrat sa se usuce. Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) poate fi intrerupta total, plantele avand rezerve de apa la nivelul frunzelor.

Temperatura optima de crestere pentru Crassula ovata este de 21-22°C, aceasta suporta temperaturi minime peste 0°C pe timpul iernii si 29-30°C vara.

Lumina pentru Crassula portulacea este foarte importanta. Vara poate fi amplasata in spatii deschise, dar iarna trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos. Pentru a evita aparitia arsurilor pe frunze, se recomanda amplasarea plantelor de Crassula ovata in spatii luminoase, unde razele de soarele sa ajunga la plante doar la orele diminetii si dupa-masa.

Inmultirease realizeaza prin butasi din tulpini, de 10-15 cm lungime, cu cateva frunze, in lunile mai-iulie, prin butasi de frunze, sau prin seminte.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crassula ovata se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna in perioada calduroasa a anului si se intrerupe  pe timpul iernii.

Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis spp., etc.); etc.

Daunatori: Paduche lanos, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

ATENTIE !!!

  1. Udarea excesiva poate duce la ofilirea plantei, atacul de putregaiuri sau chiar la moartea acesteia.
  2. Temperatura prea scazuta duce la caderea frunzelor.

Fig. 1 Crassula ovata

Fig. 2 Crassula ovata, Barcelona – SPANIA

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crassula ovata-Arborele de jad: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii