Horticultorul.ro

iun. 11 2020

Crin de  camera (Amaryllis spp.): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin de  camera

Denumire stiintifica: Amaryllis spp.

Origine: Crinul de camera este o planta originara din America  Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: este o specie de planta erbacee perena cu bulbi, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 40-70 cm.

Amaryllis este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori, care pe timpul verii poate fi pozitionata si afara (gradini, terase, balcoane), in ghiveci. Aceasta este adesea cultivata si pentru flori taiate.

Frunzele sunt lineare, carnoase, lucioase, de culoare verde.

Inflorire la Crinul de camera poate avea loc din noiembrie pana in mai (7-10 saptamani).

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (fistuloase – cilindrice), au dimensiuni mari, pedunculate, dispuse doua sau mai multe, de culoare alba, rosie, roz, orange sau alb cu marginile rosii,  rosii cu centrul alb.

Florile Crinului de camera rezista pe planta mai mult timp, dupa care se usuca si trebuie indepartate si florile si tija florala.

Dupa trecerea florilor, plantele de Amaryllis necesita o perioada de repaus (septembrie-noiembrie) de 4-8 saptamani, pentru a avea un nou val de inflorire. In aceasta perioada, frunzele se usuca si trebuie indepartate de planta, in ghivece ramanand doar cu bulbii. Vasele de cultura cu bulbii se vor amplasa in incaperi intunecate, unde temperatura nu scade sub  7-8°C. Dupa circa 7-8 saptamani, acestea se readuc in camere luminoase si incalzite, din ele vor aparea noile tije florale.

Substratul pentru Crinul de camera trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata  si un pH neutru. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei la nivelul radacinilor.

Transplatarea bulbilor se poate realiza la intervale de doi ani. Bulbii de Amaryllis se pot scoate din pamant si se pastra in spatii aerisite cateva saptamani pana la plantarea lor viitoare.

Inainte de plantare, bulbii de Amaryllis se vor inmuia in apa calduta pentru cateva ore. Plantarea bulbilor se realizeaza intr-un substrat reavan, la o adancime optima, astfel incat varfurile lor sa fie iesite deasupra substratului. Ghiveciul cu bulbii plantati se amplaseaza in spatii cu temperaturi de 20-22°C.

Udarea se face cu regularitate, in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati suficiente de apa, evitand excesul de apa de la nivelul radacinilor.

Lumina este factorul care ajuta la inflorirea plantelor de Amaryllis. Acesta prefera spatiile luminoase semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare de la orele amiezii.

Inmultirea la Amaryllis se face despartirea bulbilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crinul de camera  se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si sa se intrerupa in perioada de repaus, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Daunatori: paduchi testosi (falsi tetosi), etc.

Fig. 1 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 2 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 3 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 4 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 5 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 6 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 7 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Fig. 8 Crin de  camera (Amaryllis spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crin de  camera (Amaryllis spp.): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii